Santa Bàrbera (2) - Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - BOCAIRENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 47)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització Sala de campanes
  Diàmetre 82
  Altura del bronze 73
  Vora 9
  Pes aproximat 319
  FonedorROSES, PASCUAL; TORMO, DOMINGO
  Any fosa 1807
  Descripció La campana té quatre cordons al terç, agrupats de dos en dos, entre els quals està aquesta inscripció: "SANTA # BARBERA # MEISIERON # DOMINGO # TORMO # I PASQUAL # ROSES # AÑO 1807 #". Correctament seria: "SANTA BÁRBARA ME HICIERON DOMINGO TORMO Y PASQUAL ROSES AÑO 1807". En ella està l'advocació de la campana, el nom dels fonedors i l'any de fosa. Seguidament, hi ha al mig una gran creu de calvari. Al mig peu presenta cinc cordons i al peu dos més.
  Terç (T) (2 cordons)
  "SANTA # BARBERA # MEISIERON # DOMINGO # TORMO # I PASQUAL # ROSES # AÑO 1807 #"
  (2 cordons)
  Mig (M) (00) (creu de calvari)
  Mig peu (MP) (5 cordons)
  Peu (2 cordons)
  Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
  Truja Fusta nova Electrorecamp
  Estat anterior Fins a l'any 2002 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús i dotada amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
  Estat actual L'estat de conservació és bo i està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. A més, les anses són postisses.
  Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
  Intervencions Durant la dècada dels anys 60 del segle XX la foneria Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta original la canviaren per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Va ser restaurada en gener de 2003 per ELECTRO-RECAMP. Amb les altres campanes es va baixar del campanar per netejar-la i canviar la truja de ferro per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià. El motor de vol continu es va canviar per altre d'impuls i l'electromall per un monofàsic.
  Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
  Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
  Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

  Autors de la documentació

  • BALLESTER i GANDIA, Rafael; GÓMEZ i SOLER, Sergi (01-03-1998)
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (2003)
  • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (14-04-2012)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (14-07-2021)
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 16-07-2021
  18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 05-06-2023
  Convertir a PDF