Santa Llúcia (1) - Ermita de Santa Llúcia - CASTELLFORT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4701)

Localització espadanya
Diàmetre 33
Altura del bronze 27
Vora 3
Pes aproximat 21
FonedorPALLÉS, YSIDRO
Any fosa 1852
Descripció La campana té dos cordons a l'espatlla i al terç hi ha altres dos entre els quals té una sanefa. Al mig hi ha una creu de calvari i la marca de fàbrica amb l'any de fosa baix: "ISIDORUS PALLES / ME FECIT / BARCINONE" / "18 52". El text, en llatí, es pot traduir com: "ISIDOR PALLÉS EM VA FER BARCELONA". Al mig peu hi ha dos grups de tres cordons i al peu disposa d'un cordó.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (cordó)
(sanefa)
(cordó)
Mig (M) (00) (creu llatina)
(06) (marca de fàbrica) "ISIDORUS PALLES / ME FECIT / BARCINONE" / "18 52"
Mig peu (MP) (3 cordons)
(3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Mig vol des de l'interior de l'ermita amb una cadena al cigonyal.
Truja Fusta antiga
Estat actual La campana conserva la instal·lació tradicional, que té un gran interés patrimonial. En primer lloc, la truja és de fusta de perfil tradicional local i està fixada a la campana per mitjà d'uns ferratges i falques. Seguidament, té un únic eix de gir que passa per les anses de la campana i descansen directament al mur, sense coixinet. També una cadena fixada al capçal de la ballesta per tocar-la al mig vol des de l'interior del temple. Finalment, té un batall pessigat amb una bola excessivament gran respecte a la grandària de la campana, fet que s'explica perquè era una campana de mig vol.
Mecanismes de toc Cadena a la truja.
Propostes La instal·lació de la campana és original i per tant es deu conservar i restaurar. La truja de fusta deu ser restaurada, conservant les peces que la conformen. En cas de no poder restaurar la truja (per l'estat de conservació) es pot canviar per una nova de perfil semblant a l'antiga. La campana ha de conservar el toc manual. Finalment el batall es deu reforçar amb un cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventri General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Veu tiple i nota sol (MONFERRER GUARDIOLA, Rafael)

Autors de la documentació

 • MONFERRER GUARDIOLA, Rafael [Primera presa de dades] (01-01-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotográfica i actualització de la fitxa] (13-06-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-06-2021
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 27-03-2023
  Convertir a PDF