Campana dels quarts (A) - Catedral de Sant Pere - VIC (CATALUNYA)

(Referència 472)

Localització terrassa
Diàmetre (en cm) 67
Altura del bronze 60
Vora 6
Pes aproximat (en quilos) 174
FonedorCOROMINA, MIQUEL (OLOT)
Any fosa 1724
Descripció La campana té una breu inscripció en llatí: "DEVS MISEREATVR NOSTRI # ET BENEDICAT NOBIS # I724 # ", que està presa del salm 67, 2 i vol dir en català DÉU TINGUI MISERICÒRDIA DE NOSALTRES I ENS BENEEIXI - (ANY) 1724. La separació que hi apareix entre algunes paraules conté la marca de fàbrica: "CO RO (cor) i correspón a Miquel COROMINA, d'Olot.

En el mig hi ha una creu amb pedestal, al qual hi figura de nou la marca de fàbrica: "MIQUEL COROMINA (cor) DE OLOT" on la D i la E formen una sola lletra. Hi ha també tres sants: un ben identificat com Sant Miquel i altres dos, un home i una dona, que semblen Sant Marc i Santa Bàrbara.

Espatlla (H) 3 cordons
Terç (T) 2 cordons /
" DEVS MISEREATVR NOSTRI # ET BENEDICAT NOBIS # I724 # " (CH) (el signe de separació és una marca de fàbrica on es llig difícilment "CO RO (cor) MN" /
2 cordons
Mig (M) (00) (creu amb pedestal, en el qual hi figura una marca de fàbrica diferent "MIQUEL COROMINA (cor) DE OLOT" (La D i la E formen una sola lletra) (Sant Evangelista: Sant Marc?) (Santa Bàrbara?) (Sant Miquel) /
2 cordons
Mig peu (MP) 4 cordons
Peu 3 cordons
Prima Si 4 -31
Hum Mi 4 -40
Tercera Fa# 5 -34
Quinta La 5 +46
Octava Re 6 -14
Tocs tradicionals de campanes Toc dels quarts, sense que hi hagi sigut utilitzada per altres tocs.
Tocs actuals de campanes Toc dels quarts
Truja campanil de ferro forjat (molt malmès)
Estat original Sens dubte fou dedicada, des del principi, al toc dels quarts.
Estat actual La campana toca els quarts amb un mall extern per gravetat que queda pegat, amb perill de trencament - Hi ha, en un altra possició, marques de desgast del mall, que arriba fins al llavi.

La campana està extremadament bruta per taques d'òxid de l'estructura metàl•lica de la qual penja.

Mecanismes de toc mall extern per gravetat - en funcionament
Intervencions En temps recent (2004) s'ha renovat el tir del mall extern, havent disposat al llarg del campanar, fins a la sala del rellotge, un sistema d'argolles soldades i faxades al sòl, per dirigir el cable i evitar el desgast.
Actuacions urgents Cal regular el mall per què no quedi pegat a la campana, amb perill de trencament, i amb disminució de la sonoritat produïda.
Propostes Cal restaurar l'estructura metàl•lica de la qual penja. La campana ha de quedar ben fixada, per evitar desplassaments i desgast prematur. Igualment, el mall ha de picar la campana i quedar-hi després separat, per augmentar la reverberació i assegurar una millor conservació.

En qualsevol cas, la campana s'ha de netejar, utilitzant un sistema de sorra humida a baixa pressió. Els motius de neteja són essencialment acústics (millora del so de la campana) i documentals (millor lectura de les inscripcions i decoracions).

Protecció Protecció genèrica al trobar-s'hi en un BIC declarat. No obstant seria convenient una inclusió específica en l'Inventari General del Patrimoni Cultural del conjunt format per la campana de bronze i pel sistema de toc.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes La dificultat d'accés a la campana, ubicada en el campanil de la coberta, motiva la imprecisió d'algunes fotos, com ara la del separador entre paraules, amb la marca de fàbrica.

Autors de la documentació

 • ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio (14-07-1989)
 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (23-07-2004)
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 24-03-2018
27 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 13-06-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 99 Visitants: 99 Usuaris: 0