Sant Felip Neri (3) - Parròquia de la Mare de Déu de Gràcia - ÈNOVA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4721)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 80
Altura del bronze 68
Vora 6
Pes aproximat 296
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1941
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al mig: "SAN FELIPE NERI / ENOVA 12 JUNIO 1941 / SIENDO CURA D. MIGUEL TARIN / ALCALDE D. ELECTO SANCHIS". En ella trobem la advocació a la que està dedicada, Sant Felip Neri, que és el patró de l'Ènova. Seguidament indica la data de la benedicció, el lloc per al que va ser fosa i els noms de l'alcalde i el rector. Aquesta inscripció és incisa, per tant va ser afegida amb posterioritat a ser fosa, i és característica del moment en que es va fer la campana. El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. A més en aquest cas afegiren els del rector i l'alcalde. Finalment al mig peu trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M ROSES SANTOS / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(06) "SAN FELIPE NERI / ENOVA 12 JUNIO 1941 / SIENDO CURA D. MIGUEL TARIN / ALCALDE D. ELECTO SANCHIS"
Mig peu (MP) (4 cordons)
(06) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M ROSES SANTOS / VALENCIA"
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes i es repicava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament
Truja Ferro Roses
Estat original Comptava amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, de perfil tradicional valencià. A més tenia una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual Es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro, estant aquesta oxidada per la continuada exposició als agents atmosfèrics. Està mecanitzada amb motor de vol continu, mig vol i electromall monofàsic i finalment té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. L'estat actual no reprodueix la tradició local ni permet el toc manual de la campana, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant en primer lloc la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i els mecanismes de toc actuals ser renovats per un motor d'impulsos i electromall monofàsic, que permeten el toc manual de la campana i imite l'estil tradicional de tocar.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (09), electromall trifàsic (03)
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (25-08-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (10-01-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-03-2015
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 07-03-2021
  Convertir a PDF