Crist de la Salut (2) - Parròquia de la Mare de Déu de Gràcia - ÈNOVA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4722)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 65
Altura del bronze 55
Vora 5
Pes aproximat 159
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1984
Descripció En primer lloc trobem al terç la següent inscripció: "CRIST DE LA SALUT". Aquesta indica l'advocació a la que està dedicada la campana, el Santíssim Crist de la Salut, de gran veneració al poble. Al mig està la següent inscripció: "FETA EN 1.691 - REFETA EN 1.984: / CAIGUÉ SENSE CAUSAR CAP DESGRÀCIA / L'ÈNOVA". Aquesta commemora l'accident que va patir l'anterior campana en l'any 1984, indicant la data de l'anterior campana i el nom del poble per al que va ser fosa la nova. Finalment trobem també al mig la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "CRIST DE LA SALUT"
(2 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (imatge de Sant Miquel)
(06) "FETA EN 1.691 - REFETA EN 1.984: / CAIGUÉ SENSE CAUSAR CAP DESGRÀCIA / L'ÈNOVA"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (cordó)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que tradicionalment tan sols es voltejava manualment des de la Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat actual Es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro, estant aquesta oxidada per la continuada exposició als agents atmosfèrics. Està mecanitzada amb motor de vol continu, mig vol i electromall monofàsic i finalment té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. L'estat actual no reprodueix la tradició local ni permet el toc manual de la campana, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant en primer lloc la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i els mecanismes de toc actuals ser renovats per un motor d'impulsos i electromall monofàsic, que permeten el toc manual de la campana i imite l'estil tradicional de tocar.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (09), electromall trifàsic (03)
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (25-08-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (10-01-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-03-2015
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-11-2020
  Convertir a PDF