Sant Gil (2) - Parròquia de Santa Anna - MANUEL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4728)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 60
Altura del bronze 54
Vora 5
Pes real (en quilos) 137
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1950
Descripció En primer lloc, compta al mig amb la següent inscripció: "SAN GIL" / (flor) / "PATRON DE MANUEL". En ella indica el nom de l'advocació a la que està dedicada. Seguidament trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Al mig peu està aquesta inscripció: "AÑO SANTO 1950. SIENDO CURA D. JOSÉ MARTÍNEZ MOMPARLER. Y ALCALDE D. RICARDO GRAMAGE". En ella indica la data de fosa i els noms del rector i l'alcalde del moment. A més la inscripció remarca que la campana es va fondre dins de l'Any Jubilar de 1950.
El conjunt de les inscripcions es habitual del moment en que va ser fosa la campana. El fet més significatiu es el d'indicar el nom del poble. El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
(sanefa de flors)
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (querubí)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Anagrama de Jesús)
(06) "SAN GIL" / (flor) / "PATRON DE MANUEL"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"AÑO SANTO 1950. SIENDO CURA D. JOSÉ MARTÍNEZ MOMPARLER. Y ALCALDE D. RICARDO GRAMAGE"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Participava juntament amb les majors en els repics festius i en els senyals de difunts, que es tocaven indistintament tant des dels peus del campanar com des de la sala de campanes. Era voltejada també junt a elles en les grans solemnitats anuals, quedant probablement en posició invertida entre tocs.
Tocs actuals de campanes És voltejada i repicada per sengles mecanismes de toc automàtic, programats en els tocs tradicionals.
Truja Truja de fusta de perfil local, obra de 2001 Técnica y Artesanía.
Estat original L'any 1950 es va fondre una campana nova amb destinació al campanar de la parròquia de Santa Anna de Manuel. Va ser fosa als tallers de la foneria Roses de Silla i pujada al campanar després. La campana comptava amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Disposava d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Des de 1970, data de la seua electrificació, fins a la seua recent restauració, la campana estava instal·lada en un dels finestrals de la sala de les campanes, amb truja de ferro de la casa Roses i electrificada amb un motor de volteig continu i un electromall. En 2016 havia sigut dotada d'un nou batall per 2001 Técnica y Artesanía, reforçat amb cable de seguretat.
Estat actual Restaurada recentment, la campana es troba en un excel·lent estat de conservació. Està instal·lada a la sala de campanes amb una nova truja de fusta de perfil local. Compta amb un nou batall, dotat de cable de seguretat, i amb sengles mecanismes de toc automàtic d'última generació, que reprodueixen els tocs tradicionals de Manuel i permetran possibles tocs manuals.
Mecanismes de toc Motor de volteig per impulsos i electromall.
Intervencions L'any 1970 es va mecanitzar, canviant la truja de fusta per altra de ferro. Per tocar automàticament es va instal·lar un motor de vol continu i electromall trifàsic. Els treballs de mecanització estigueren a càrrec de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida. Potser en temps posteriors a la mecanització, al capçal li varen ser afegides dos plaques de ferro, per augmentar el contrapés.
A primeries de novembre del 2019 la campana ha sigut baixada de la torre, amb la resta del conjunt, per iniciar els treballs de restauració i substitució de la instal·lació. Durant la intervenció, portada a terme per l'empresa 2001 Técnica y Artesanía, l'antiga truja metàl·lica ha sigut substituïda per una nova de fusta, que segueix els perfils tradicionals locals. Per últim, el bronze ha sigut netejat i els mecanismes de toc automàtic de la primera electrificació substituïts per un motor de volteig per impulsos, que ha sigut programat per reproduir els tocs tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant, que pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.

Autors de la documentació

  • MONTOLÍO TORÁN, David (20-08-2001)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Documentació de la campana] (30-06-2015)
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Actualització de la fitxa amb la documentació de la restauració de la campana i dels seus tocs tradicionals] (02-02-2020)
Editor de la fitxa SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 29-01-2020
38 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 83 Visitants: 83 Usuaris: 0