La veu del poble, la "xicoteta" (1) - Parròquia de Santa Anna - MANUEL - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 4729)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 51
Altura del bronze 45
Vora 5
Pes real 80
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1970
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç: "# # LA VOZ DEL PUEBLO #". Seguidament presenta al mig la marca de fàbrica: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA". Finalment al mig peu trobem el nom del poble i la data de fosa: "# # # MANUEL AÑO 1970 # # #".
Espatlla (H) (cordó)
(02) (04) (08) (10) (triangle decorat)
Terç (T) (cordó)
(02) (04) (08) (10) (flor)
(cordó)
(06) "# # LA VOZ DEL PUEBLO #"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (Anagrama de Jesús)
(09) (Pensament)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# # # MANUEL AÑO 1970 # # #"
(2 cordons)
(sanefa de triangles decorats i decoracions vegetals)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Segons alguns testimonis orals, la campana menor del conjunt de campanes de Manuel es limitava a voltejar a l'Àngelus diari, així com amb motiu de batejos i de soterrars d'albats. No acostumava a participar en els voltejos festius junt a la resta de campanes.
Tocs actuals de campanes Es limita a voltejar automàticament, com li correspon tradicionalment.
Truja Truja de fusta de perfil local, obra de 2001 Técnica y Artesanía.
Estat original La campana va ser fosa en les primeres setmanes de 1970 als tallers de la foneria dels Roses d'Atzeneta d'Albaida. Va ser beneïda el 21 de febrer d'aquell any per l'aleshores rector de Manuel, Mn. Vicente Gregori, actuant com a padrins l'alcalde En Alfonso Pastor i la seua muller. La seua arribada a la torre dies més tard va suposar l'electrificació de la de la resta del conjunt de campanes.
Estat anterior Des de la seua fosa fins a la seua restauració, la campana comptava amb una truja de ferro, obra del seu fonedor, que en temps recents havia manifestat problemes d'estabilitat. Estava electrificada únicament amb un motor de volteig continu i disposava del batall de què havia sigut dotada després de la seua fosa, reforçat després amb un cable de seguretat.
Estat actual La campana ha millorat la seua conservació mitjançant una restauració en què, a més, ha sigut dotada per primera vegada dels accessoris que li corresponen segons la tradició campanera de Manuel. Està instal·lada a la sala de campanes amb una nova truja de fusta de perfil local, un nou batall reforçat amb cable seguretat i un motor d'impulsos com a únic sistema de toc automàtic.
Mecanismes de toc Motor de volteig per impulsos.
Intervencions El 8 de novembre del 2019 la campana ha sigut baixada de la torre, amb la resta del conjunt, per iniciar els treballs de restauració i substitució de la instal·lació. Durant la intervenció, portada a terme per l'empresa 2001 Técnica y Artesanía, l'antiga truja metàl·lica ha sigut substituïda per una nova de fusta, que segueix els perfils tradicionals locals, i el batall dels Roses retirat per instal·lar-ne un de nou. Per últim, el bronze ha sigut netejat i els mecanismes de toc automàtic de la primera electrificació substituïts per un motor de volteig per impulsos, que ha sigut programat per reproduir els tocs tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant, que pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.

Autors

 • MONTOLÍO TORÁN, David (20-08-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Documentació de la campana] (30-06-2015)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Actualització de la fitxa amb la documentació de la restauració de la campana i dels seus tocs tradicionals] (02-02-2020)
Editor SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 29-01-2020
43 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 04-07-2020
  Convertir a PDF