La Gran (3) - Parròquia de Sant Joan Baptista - SANT JOANET (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4730)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 78
Altura del bronze 66
Vora 6
Pes aproximat 275
FonedorROSES, HIJOS DE VICENTE
Any fosa 1911
Descripció La campana té una simple inscripció al terç amb l'advocació l'any de fosa i el nom del padrí de la campana: "AÑO 1911 PADRINO D. PASCUAL FLORE(S)". Al cognom del padrí li falta una lletra, la marcada entre comentes, que es va despegar. Aquestes semblen adherides a la campana i no fetes durant la confecció del motle. També al terç té una sanefa amb querubins i motius vegetals.
Terç (T) (cordó)
"AÑO 1911 PADRINO D. PASCUAL FLORE(S)"
(cordó)
(cordó)
(garlanda amb querubins i motius vegetals)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Truja de ferro Roses
Estat original Tenia una truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. Possiblement tenia també una llarga corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb una truja de ferro de la foneria Roses i mecanitzada amb electromall monofàsic i motor d'impuls. La roda d'aquest últim està acoplada sobre altra pensada per a un motor de vol continu. Té un batall antic lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls (09) electromartell monofàsic
Intervencions Va ser fosa l'any 1911 i beneïda la vespra de Sant Joan Baptista, patró del poble, en un acte solemne que es va celebrar eixa vesprada amb l'assistència de diverses autoritats locals i vingudes d'altres llocs. A l'acta de benedicció no figura el nom dels autors, no obstant això, es pot atribuir a la foneria Hijos de Vicente Roses, ubicada a Atzeneta d'Albaida. Durant la dècada dels anys 60 del segle XX la foneria Roses va canviar la truja de fusta per altra de ferro. La mecanització és posterior, possiblement efectuada durant els anys 90 del segle XX. La dotaren amb electromall monofàsic i motor d'impuls.
Propostes Vist l'estat en què es troba la campana es devia procedir a la restauració del conjunt. En primer lloc es devia baixar la campana de la torre per netejar-la per dins i per fora, eliminant la capa de brutícia que acumula i recuperant d'aquesta forma la sonoritat original. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local valencià.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David [Primera presa de dades] (25-08-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (07-07-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-07-2020
10 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-02-2021
  Convertir a PDF