Maria dels Dolors (2) - Parròquia de Sant Joan Baptista - SANT JOANET (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4731)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 70
Altura del bronze 60
Vora 6
Pes aproximat 199
FonedorROSES E HIJOS, VICENTE
Any fosa 1895
Descripció La campana té una inscripció al terç amb el nom dels donants, l'advocació a la qual està dedicada i l'any de fosa. Aquesta té les paraules separades per triangles decorats i es reparteix entre dos nivells: "A▲ESPENSAS▲DE▲DA▲LEONOR▲NAVARRO▲PERES MARIA▲DE▲LOS▲DOLORES / ▲Y▲SU▲HERMANO▲D. FRANCISCO▲PRESBITERO▲ANO▲1895". Tant a la part superior del terç com a la inferior disposa d'una garlanda amb triangles decorats. Al mig té una creu amb pedestal, els noms de Jesús i Maria i una inscripció amb els autors: "MEHIZO / ▲ VICENTE ▲ / ROSES / ▲ E HIJOS ▲ / DE ADZANETA".
Terç (T) (garlanda amb triangles decorats)
(cordó)
"A▲ESPENSAS▲DE▲DA▲LEONOR▲NAVARRO▲PERES MARIA▲DE▲LOS▲DOLORES"
(cordó)
"▲Y▲SU▲HERMANO▲D. FRANCISCO▲PRESBITERO▲ANO▲1895" (sanefa amb triangles)
(cordó)
(garlanda amb triangles decorats)
Mig (M) (00) "MEHIZO / ▲ VICENTE ▲ / ROSES / ▲ E HIJOS ▲ / DE ADZANETA"
(03) (anagrama de Jesús)
(06) (Creu amb pedestal)
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús nova
Estat original Tenia una truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. Possiblement tenia també una llarga corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i una roda per electrificar amb motor de vol continu. Sobre aquesta hi ha soldada altra adaptada al motor d'impuls, mecanisme amb el qual està mecanitzada, així com un electromall monofàsic. El batall està lligat però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor d'impuls (03), electromall (09)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1895 als tallers de la foneria de Vicente Roses e Hijos d'Atzeneta d'Albaida a expenses dels germans Leonor i Mn. Francisco Navarro Perez, grans benefactors de l'església de Sant Joanet. La foneria de Salvador Manclús va canviar la truja de fusta antiga per altra de ferro, possiblement durant els anys 90 del segle XX. La dotaren amb electromall monofàsic i motor d'impuls.
Propostes Vist l'estat en què es troba la campana seria convenient procedir a la restauració del conjunt (prèvia restauració del campanar). En primer lloc cal baixar la campana de la torre per netejar-la per dins i per fora, eliminant la capa de brutícia que acumula i recuperant d'aquesta forma la sonoritat original. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local valencià.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David [Primera presa de dades] (25-08-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (07-07-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-04-2020
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 16-01-2021
  Convertir a PDF