Purificació Eduarda (1) - Parròquia de Sant Joan Baptista - SANT JOANET (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4732)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 54
Altura del bronze 47
Vora 4
Pes aproximat (en quilos) 91
FonedorROSES, HIJOS DE VICENTE
Any fosa 1911
Descripció La campana té una simple inscripció al terç amb l'advocació l'any de fosa i el seu nom: "1911 PURIFICACIÓN EDUARDA". També al terç té una garlanda amb motius vegetals.
Anses Anses amb decoracions antropomorfes
Terç (T) (cordó)
"1911 PURIFICACIÓN EDUARDA"
(cordó)
(cordó)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Possiblement repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Tenia una truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. Possiblement tenia també una llarga corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i una roda per electrificar amb motor de vol continu. Sobre aquesta hi ha soldada altra adaptada al motor d'impuls, mecanisme amb el qual està mecanitzada, així com un electromall monofàsic. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor d'impuls (03), electromall (09)
Intervencions Va ser fosa l'any 1911 i beneïda la vespra de Sant Joan Baptista, patró del poble, en un acte solemne que es va celebrar eixa vesprada amb l'assistència de diverses autoritats locals i vingudes d'altres llocs. A l'acta de benedicció no figura el nom dels autors, no obstant això, es pot atribuir a la foneria Hijos de Vicente Roses, ubicada a Atzeneta d'Albaida. La foneria de Salvador Manclús va canviar la truja de fusta antiga per altra de ferro, possiblement durant els anys 90 del segle XX. La dotaren amb electromall monofàsic i motor d'impuls.
Propostes Vist l'estat en què es troba la campana seria convenient procedir a la restauració del conjunt (prèvia restauració del campanar). En primer lloc cal baixar la campana de la torre per netejar-la per dins i per fora, eliminant la capa de brutícia que acumula i recuperant d'aquesta forma la sonoritat original. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local valencià.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

  • MONTOLÍO TORÁN, David [Primera presa de dades] (25-08-2001)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (07-07-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-07-2020
13 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 87 Visitants: 87 Usuaris: 0