Maria Joaquima (2) - Parròquia de Santa Anna - SENYERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4733)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 89
Altura del bronze 81
Vora 8
Pes aproximat 408
FonedorLLEONART, JOSEP (VALÈNCIA)
Any fosa 1778
Descripció La campana té una inscripció amb el seu nom, el de la donant, l'autor i la data de fosa: "MARIA JVAQVINA LA COSTEO LA ILVST SEÑORA DA MARIANA TAREGA / "MARQVESA DE BENEMEJIS AÑO I778 LLEONART MEFECIT". Correctament seria: "MARIA JUAQUINA LA COSTEO LA ILUSTRE SEÑORA DOÑA MARIANA TARREGA MARQUESA DE BENEMEJIS AÑO 1778 LLEONART ME FECIT". L'autor signa amb l'expressió "ME FECIT, és a dir "EM VA FER". Al mig té una creu amb pedestal.
Anses (Anses decorades amb carasses)
Terç (T) (2 cordons) /
"MARIA JVAQVINA LA COSTEO LA ILVST SEÑORA DA MARIANA TAREGA" /
(2 cordons) /
(2 cordons) /
"MARQVESA DE BENEMEJIS AÑO I778 LLEONART MEFECIT" (4 fragments de sanefa) /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Segurament es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i voltejava també de forma manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores repetides i les mitges.
Truja Fusta 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L.
Estat original Tindria una truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i segurament també disposava d'accessoris per a tocar-la a manualment com una corda unida al batall que arribaria fins als peus del campanar. Sembla que també disposava d'una maça horària.
Estat anterior La campana tenia una truja de ferro de MANCLÚS vella i estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. La instal·lació no reproduïa els valors tradicionals ni facilitava la conservació de la campana.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1778 a expenses de Maria Ana de Tàrrega Sanz de la Llosa i Roca de Maalferit, I marquesa de Benemejís des de 1762. La va fondre Josep Lleonart, fonedor de la ciutat de València. Durant la dècada dels anys 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic.

Restaurada per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. en 2008 amb una subvenció de la Generalitat Valenciana. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és tradicional cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. La mecanització haurà de conservar els tocs tradicionals i no impedir possibles tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (25-08-2001)
 • ELECTRORECAMP S. L. (26-05-2005)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (2008)
 • LLOP i BAYO, Francesc (16-10-2008)
 • LLOP i BAYO, Francesc (28-05-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Actualització de la fitxa] (29-02-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-02-2020
31 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 01-02-2023
  Convertir a PDF