Bàrbera (1) - Parròquia de Santa Anna - SENYERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4734)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 79
Altura del bronze 70
Vora 6
Pes aproximat 285
FonedorLLEONART, JOSEP (VALÈNCIA)
Any fosa 1778
Descripció La campana té una inscripció amb el seu nom, el de la donant i la data de fosa: "BARBARA ✱ LACOSTEO LA HILVSTRE SENORA DA MARIANA TAREGA ✱" / MARQΛESA DE BENEMEJIS ✱ ANNO I778 + ✱ + ✱ ". Correctament seria: "BÁRBARA LA COSTEÓ LA ILUSTRE SEÑORA MARIANA TÁRREGA MARQUESA DE BENEMEJÍS ANNO 1778". La paraula "ANNO" està en llatí i es tradueix com "ANY". Al mig té una creu amb pedestal i una imatge de Santa Bàrbera.
Espatlla (H) (Desnivell i cordó)
Terç (T) (2 cordons) /
"BARBARA ✱ LACOSTEO LA HILVSTRE SENORA DA MARIANA TAREGA ✱"
(2 cordons) /
"MARQΛESA DE BENEMEJIS ✱ ANNO I778 + ✱ + ✱ "
(2 cordons) /
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (Santa Bàrbera)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Segurament es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i voltejava també de forma manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L.
Estat original Tindria una truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i segurament també disposava d'accessoris per a tocar-la a manualment com una corda unida al batall que arribaria fins als peus del campanar.
Estat anterior Campana badada. La substitució de l'antiga truja de fusta per una de ferro, i el motor continu, així com una falta general de manteniment foren la causa directa del trencament d'una campana importantíssima. Dos dels tirants dels que penjava la campana estaven sense femella des de fa anys, amb la qual cosa no feien cap funció. La campana tenia una truja de ferro de MANCLÚS vella. En la truja posava "S. MANCLUS VALENCIA". Estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1778 a expenses de Maria Ana de Tàrrega Sanz de la Llosa i Roca de Maalferit, I marquesa de Benemejís des de 1762. No indica el nom del fonedor a la campana, no obstant això, segurament la va fondre Josep Lleonart, fonedor de la ciutat de València, perquè sí apareix el seu nom a la campana gran, fosa el mateix any. Durant la dècada dels anys 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic.

Restaurada per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. en 2008 amb una subvenció de la Generalitat Valenciana. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se en un Bé de Rellevància Local.
No obstant caldria incloure la campana en l'Inventari General pel seu interés.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és tradicional cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. La mecanització haurà de conservar els tocs tradicionals i no impedir possibles tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (25-08-2001)
 • ELECTRORECAMP S. L. (26-05-2005)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (2008)
 • LLOP i BAYO, Francesc (16-10-2008)
 • LLOP i BAYO, Francesc (28-05-2009)
 • ABARCA LLOPIS, Javier; ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Actualització de la fitxa] (29-02-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-02-2020
34 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 01-02-2023
  Convertir a PDF