Sants Josep i Teresa (1) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - POBLA LLARGA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4738)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 75
Altura del bronze 64
Vora 6
Pes aproximat 244
FonedorROSES, HIJOS DE VICENTE
Any fosa 1925
Descripció Sis de les anses de la campana estan decorades amb querubins. Compta al terç amb tres cordons i, entre els dos superiors, una simple inscripció que indica les advocacions a les quals està dedicada i l'any de fosa: "SANTOS JOSE Y TERESA AÑO 1925". Seguidament, al mig hi ha una creu de calvari. Per últim, té tres cordons al mig peu i dos més al peu. No té la marca de fàbrica, no obstant això es pot vincular amb la foneria Hijos de Vicente Roses.
Anses Anses decorades amb querubins.
Terç (T) (cordó)
(09) " SANTOS JOSE Y TERESA AÑO 1925 "
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig automàtic des de la sala de campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original Segons fotografies realitzades el dia de la benedicció comptava amb una truja de fusta de perfil tradicional valencià.
Estat anterior L'any 2012 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Roses d'Atzeneta i mecanitzada amb motor de vol continu.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Presenta batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions Va ser fosa junt a la resta del joc en 1925, sent beneïda davant de l'església i pujada a la torre. En 1970 es mecanitzada per la casa ROSES d'Atzeneta d'Albaida. Després de 2012 l'empresa 2001 Técnica y Artesanía la va baixar per iniciar els treballs de substitució de les truja de ferro per altra de fusta nova de perfil tradicional valencià. Finalment, va ser instal·lada i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (25-08-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (19-09-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (01-10-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 02-10-2021
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2022
  Convertir a PDF