Maria de la Assumpció (5) - Parròquia de l'Assumpció - CASTELLÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4741)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 125
Altura del bronze 105
Vora 10
Pes real (en quilos) 1341
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1955
Descripció La campana té una inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada i el nom del rector de l'època: "✱ ✱ ✱ MARIA DE LA ASUNCION ✱ ✱ / ✱ ✱ CURA PARROCO DOCTOR D. RAFAEL GALLART MIQUEL ✱". També al terç presenta una garlanda. Seguidament té al mig una creu amb pedestal, una imatge de la Immaculada, una custòdia i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA". Baix d'aquests elements té diversos pensaments. Al mig peu té aquesta inscripció: "✱ ✱ ✱ IGLESIA PARROQUIAL DE VILLANUEVA DE CASTELLON AÑO 1955 ✱ ✱". Finalment té una garlanda a la qual repeteix un medalló amb creu i àngels.
Terç (T) (cordó)
"✱ ✱ ✱ MARIA DE LA ASUNCION ✱ ✱"
(cordó)
"✱ ✱ CURA PARROCO DOCTOR D. RAFAEL GALLART MIQUEL ✱"
(cordó)
(garlanda)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal i àngels als dos costats)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA" (entre flors)
(06) (Immaculada)
(09) (Custòdia)
Mig peu (MP) (2 cordons) /
"✱ ✱ ✱ IGLESIA PARROQUIAL DE VILLANUEVA DE CASTELLON AÑO 1955 ✱ ✱" /
(2 cordons) /
(garlanda amb àngels portadors de escuts amb creu)
Peu (2 cordons) /
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat anterior Al desmuntar la truja de ferro ROSES s'ha descobert que els dos reforços interiors s'havien dessoldat, amb perill immediat de trencament del braç. (nota de F. LLOP). Estava dotada amb truja de ferro de la foneria Roses i estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall.
Estat actual Al desmuntar la truja de ferro ROSES s'ha descobert que els dos reforços interiors s'havien dessoldat, amb perill immediat de trencament del braç.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana es va refondre junt amb altres dos del mateix conjunt l'any 1955 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida, dirigits en aquell moment per Germán Roses. La mateixa foneria va fabricar la truja de ferro però segurament la mecanització es va efectuar poc després. L'any 2008 es va restaurar el conjunt. Amb la resta de campanes la baixaren de la torre per procedir als treballs que va fer 2001 Técnica y Artesanía. La campana es netejà per fins i per fora i la truja de ferro la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. A principis de maig torna al poble i va quedar exposada a la plaça, celebrant-se un concert a càrrec dels Campaners de la Catedral de València. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc (14-01-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (26-10-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-04-2020
38 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 73 Visitants: 72 Usuaris: 1 - servidor