Sant Abdó i Sant Senén (2) - Parròquia de l'Assumpció - VILLANUEVA DE CASTELLÓN - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 4743)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 75
Altura del bronze 68
Vora 7
Pes real 269
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1955
Descripció La campana té una inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada i el nom del rector de l'època: "✱ ✱ ✱ SAN ABDON Y SAN SENENT. ✱ ✱ / ✱ ✱ CURA PARROCO DOCTOR D. RAFAEL GALLART MIQUEL ✱ ✱". També al terç té una garlanda. Al mig té una creu amb pedestal, un monograma de Maria, una flor de pensament i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes foses industrialment: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA". Baix d'aquests elements hi ha diverses flors. Al mig peu té altra garlanda i aquesta inscripció: "✱ ✱ .IGLESIA PARROQUIAL DE VILLANUEVA DE CASTELLÓN AÑO 1955. ✱".
Terç (T) (Cordó) /
"✱ ✱ ✱ SAN ABDON Y SAN SENENT. ✱ ✱" /
(cordó) /
"✱ ✱ CURA PARROCO DOCTOR D. RAFAEL GALLART MIQUEL ✱ ✱" /
(cordó) /
(garlanda)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA"
(06) (Monograma de Maria)
(09) (Flor de pensament)
Mig peu (MP) (garlanda amb flors)
(cordó) /
(cordó) /
"✱ ✱ .IGLESIA PARROQUIAL DE VILLANUEVA DE CASTELLÓN AÑO 1955. ✱" /
(cordó) /
(cordó) /
(garlanda)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA.
Estat anterior Estava dotada amb truja de ferro de la foneria Roses i estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. També disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana es va refondre junt amb altres dos del mateix conjunt l'any 1955 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida, dirigits en aquell moment per Germán Roses. La mateixa foneria va fabricar la truja de ferro però segurament la mecanització es va efectuar poc després. L'any 2008 es va restaurar el conjunt. Amb la resta de campanes la baixaren de la torre per procedir als treballs que va fer 2001 Técnica y Artesanía. La campana es netejà per fins i per fora i la truja de ferro la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. A principis de maig torna al poble i va quedar exposada a la plaça, celebrant-se un concert a càrrec dels Campaners de la Catedral de València. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • LLOP i BAYO, Francesc (15-01-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (26-10-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-04-2020
32 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 04-07-2020
  Convertir a PDF