Santa Maria de la Assumpció (3) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - MONTSERRAT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4752)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 96
Altura del bronze 82
Vora 6
Pes aproximat 512
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1991
Descripció En primer lloc trobem al terç la següent inscripció: "# SANTA MARIA DE LA ASUNCION # MONSERRAT # 1991 # #". En ella indica l'advocació a la que està dedicada la campana, que és la titular del temple parroquial, a més del nom del poble i la data de fosa. Seguidament al mig trobem la marca de fàbrica: "HNOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA / A. Portilla". La primera part correspon amb el logotip de la foneria, mentre que baix i incís indica el nom de l'autor del bronze. A continuació i també al mig està aquesta inscripció: "# LAUDO DEUM VERUM, / PLEBEM CONVOCO, / # CONGREGO CLERUM, # / DEFUNCTOS PLORO, / NIMBUM FUGO, / FESTA DECORO. #". Aquesta inscripció és molt comuna entre les campanes i sembla que té origen el les Glosses del Corpus Juris Civilis. Fa referència sis expressions o funcions de les campanes i es pot traduir com: "LLOE EL DÉU VERDADER, CRIDE AL POBLE, REUNISC ELS CLERGUES, PLORE ELS DIFUNTS, FAIG FUGIR LES TRONADES, ADORNE LES FESTES". Finalment al mig peu trobem la següent inscripció: "# SE HIZO CON LOS DONATIVOS DE LOS CRISTIANOS DE MONSERRAT. # SIENDO PÁRROCO D. MIGUEL BELMONTE SERRED # # #". En ella indica que va ser fosa a expenses de la feligresia i el nom del rector que estava al front de la parròquia en el moment.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"# SANTA MARIA DE LA ASUNCION # MONSERRAT # 1991 # #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Custòdia amb àngels orants) (Creu amb pedestal) (Al·legoria de la Passió)
(03) (marca de fàbrica) "HNOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA / A. Portilla"
(06) "# LAUDO DEUM VERUM, / PLEBEM CONVOCO, / # CONGREGO CLERUM, # / DEFUNCTOS PLORO, / NIMBUM FUGO, / FESTA DECORO. #"
(09) (imatge de la Mare de Déu)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# SE HIZO CON LOS DONATIVOS DE LOS CRISTIANOS DE MONSERRAT. # SIENDO PÁRROCO D. MIGUEL BELMONTE SERRED # # #"
(2 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat anterior Estava instal·lada a la finestra de la Sala de les Campanes amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i eletromall.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada en una finestra de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta de perfil valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions Aquesta campana és el resultat de la refosa d'una més antiga, possiblement fosa durant la dècada dels anys 40 del segle XX. Entorn a 1991 es va badar, sent baixada del campanar per refondre-la. Durant aquest treball es va fondre una nova campana major, passant aquesta a ser la segona de la torre. Els treballs de fosa tingueren lloc als tallers de la foneria Hnos. Portilla de Gajano (Cantabria). Finalment les campanes quedaren instal·lades a la torre, en el cas de la present campana amb la instal·lació de l'anterior.

En 2012 Electrorecamp S.L. la va baixar del campanar per procedir a la seua restauració, netejant el bronze per dins i per fora i canviant la truja per altra de fusta de perfil valencià. Els mecanismes de toc automàtic es renovaren per un motor d'impulsos i electromall monofàsic, així com el batall, canviat per altre nou i reforçat amb cable de seguretat. Els treballs comptaren amb subvenció de la Diputació Valenciana i part procedent de fons parroquials.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (01-09-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (10-03-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 16-07-2015
21 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 12-04-2021
  Convertir a PDF