Sagrat Cor de Jesús (2) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - MONTSERRAT - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 4753)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 85
Altura del bronze 74
Vora 6
Pes real 372
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1959
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç, repartida en dos línies, en llatí i espanyol: "# # A FULGURE ET TEMPESTATE COR JESU LIBERANOS # # / # # # SIENDO CURA PÁRROCO D. JOSÉ Mª PLA GARCÍA # # #". La inscripció llatina es pot traduir com: "DEL LLAMP I LA TEMPESTAT LLIURA'NS S COR DE JESUS". Aquesta deriva de les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església, cantada en determinades celebracions litúrgiques . Moltes d'elles eren utilitzades habitualment per a les inscripcions de les campanes i en aquest cas es va adaptar a l'advocació del bronze. Baix trobem en espanyol el nom el nom del rector que estava al front de la parròquia quan va ser refosa. Al mig trobem el seu nom, envoltant la imatge del Cor de Jesús: "SAGRADO CORAZON DE JESUS". Junt a aquesta està la marca de fàbrica, element comú entre les campanes industrials: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA". Finalment al mig peu indica la data de refosa i el nom del poble: "# # # # REFUNDIDA EN EL AÑO 1959 MONSERRAT # # #".
Anses Anses decorades amb querubins.
Espatlla (H) (garlanda de decoracions vegetals)
Terç (T) (cordó)
"# # A FULGURE ET TEMPESTATE COR JESU LIBERANOS # #"
(cordó)
"# # # SIENDO CURA PÁRROCO D. JOSÉ Mª PLA GARCÍA # # #"
(cordó)
(garlanda amb motius vegetals i eucarístics)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Escut franquista)
(06) "SAGRADO CORAZON DE JESUS" (imatge del Sagrat Cor de Jesús)
(09) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# # # # REFUNDIDA EN EL AÑO 1959 MONSERRAT # # #"
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta Electrorecamp S.L.
Estat anterior Estava instal·lada a la finestra de la Sala de les Campanes amb truja de ferro Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. La instal·lació no imitava la tradició local i feia possible el toc manual de la campana.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada en una finestra de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta de perfil valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions L'anterior campana, mecantizada en 1958 es va badar un any després. La foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida la va baixar per refondre-la al seu taller, resultant l'actual campana, que va quedar instal·lada al campanar amb la truja de l'anterior campana i els seus mecanismes de toc automàtic. En 2012 Electrorecamp S.L. la va baixar del campanar per procedir a la seua restauració, netejant el bronze per dins i per fora i canviant la truja per altra de fusta de perfil valencià. Els mecanismes de toc automàtic es renovaren per un motor d'impulsos i electromall monofàsic, així com el batall, canviat per altre nou i reforçat amb cable de seguretat. Els treballs comptaren amb subvenció de la Diputació Valenciana i part procedent de fons parroquials.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • MONTOLÍO TORÁN, David (20-09-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (10-03-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 16-07-2015
23 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 05-06-2020
  Convertir a PDF