Maria (1) - Parròquia de la Puríssima Concepció - SELLENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4755)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 50
Altura del bronze 45
Vora 4
Pes aproximat (en quilos) 72
Any fosa 1791
Descripció La campana té la següent inscripció en llatí i espanyol al terç: "✱ ✱ ✱ ИVSTECVM BEИEDICTA TV IИMU ✱ AИO ✱ I79I ✱ ✱ ✱". La inscripció disposa d'abreviatures i és un fragment de l'Ave Maria, l'oració mariana més popular de l'Església Catòlica. Completa seria: "AVE MARIA GRATIA PLENA DOMINUS TECUM BENEDICTA TU IN MULIERIBUS ET BENEDICTUS FRUCTUS VENTRIS TUI JESUS." Aquesta es tradueix així: "DÉU VOS SALVE MARIA PLENA DE GRÀCIA EL SENYOR ÉS AMB VÓS BENEïDA SOU VÓS ENTRE TOTES LES DONES I BENEÏT ÉS EL FRUIT DEL VOSTRE SANT VENTRE JESÚS".

Aquesta com hem comentat és un fragment de l'Ave Maria i recull fragments de dos passatges de l'Evangeli de Sant Lluc. Les paraules "DÉU VOS SALVE MARIA PLENA DE GRÀCIA EL SENYOR ÉS AMB VÓS" corresponen a les paraules dirigides per l'Arcàngel Sant Gabriel a la Mare de Déu al passatge de l'Anunciació (Lc 1, 28). Les paraules "BENEÏDA SOU VÓS ENTRE TOTES LES DONES I BENEÏT ÉS EL FRUIT DEL VOSTRE SANT VENTRE JESÚS" corresponen a l'aclamació dirigida per Santa Isabel a la Mare de Déu narrat també per Sant Lluc (Lc 1, 42).
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ ИVSTECVM BEИEDICTA TV IИMU ✱ AÑO ✱ I79I ✱ ✱ ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual per mitjà de la cadena unida al batall. Volteig manual.
Tocs actuals de campanes Conserva els usos tradicionals.
Truja Ferro Manclús Vella
Estat original Comptava amb truja de fusta de perfil tradicional local. Disposaria de diversos accessoris per tocar-la manualment a distància.
Estat actual Regular. Rovellament i picats generalitzats. Està ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús. Disposa d'una cadena unida al batall per repicar-la des de l'església.
Mecanismes de toc Toc manual, cadena al batall.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1791 per un campaner desconegut. Estaria ubicada a una espadanya fins a l'any 1979 (aproximadament) quan va construir l'actual campanar i va ser ubicada a la Sala de les Campanes. La foneria de Salvador Manclús va canviar la truja per altra de ferro.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana es deu baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. La campana es podria mecanitzar amb motor d'impuls i electromall monofàsic o deixar-la manual. El batall es deu reforçar amb cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

  • MONTOLÍO TORÁN, DAVID [Primera documentació] (20-09-2001)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (27-10-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-08-2018
8 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 79 Visitants: 79 Usuaris: 0