Santísim Crist (2) - Parròquia de la Puríssima Concepció - SELLENT - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 4756)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 41
Altura del bronze 34
Vora 4
Pes aproximat 40
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1979
Descripció La campana té una simple inscripció al mig. Aquesta està incisa a la superfície del bronze perquè va ser afegida quan ja estava fosa. La inscripció diu així: "SANTÍSIMO CRISTO / AÑO 1979 / SIENDO CURA D. MIGUEL DÍAZ". Aquesta indica l'advocació a la qual està dedicada la campana, la data de fosa i el rector del moment. Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICIÓN / DE / SALVADOR MANCLÚS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (imatge del Sagrat Cor de Jesús)
(06) "SANTÍSIMO CRISTO / AÑO 1979 / SIENDO CURA D. MIGUEL DÍAZ"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICIÓN / DE / SALVADOR MANCLÚS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic manual per mitjà de la cadena unida al batall. Volteig manual.
Truja Ferro Manclús Vella
Estat actual Està ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús. Disposa d'una cadena unida al batall per repicar-la des de l'església.
Mecanismes de toc Toc manual, cadena al batall.
Intervencions Va ser fosa l'any 1979 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. És una campana característicament industrial i de fabricació seriada, fosa sense estar encarregada per a cap lloc. Per aquest motiu disposa d'alguns motius comuns a la iconografia campanera del moment (una creu o el Cor de Jesús) a més de la marca de fàbrica. Les inscripcions les afegiren quan la compraren per al poble. La mateixa foneria va fabricar la truja de ferro.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana es deu baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. La campana es podria mecanitzar amb motor d'impuls i electromall monofàsic o deixar-la manual. El batall es deu reforçar amb cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors

 • MONTOLÍO TORÁN, David [Primera presa de dades] (20-09-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (27-10-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 14-08-2018
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 14-07-2020
  Convertir a PDF