Sants Abdó i Senén (2) - Ermita del Roser - BENEIXIDA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4757)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 61
Altura del bronze 52
Vora 4
Pes aproximat 131
FonedorROSES, JAIME
Any fosa 1848
Descripció La campana té al terç una simple inscripció amb els seus noms i la data de fosa: "ABDON Y SENEN AÑO 1848". La resta de l'espai disponible està emplenat amb motius geomètrics.
Terç (T) (2 cordons)
(sanefa amb motius geomètrics) "ABDON Y SENEN AÑO 1848"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Voltejava des de la mateixa sala de les campanes. Interpretava tocs horaris per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Es volteja per a la romeria a l'ermita.
Truja Truja de fusta nova de perfil tradicional local.
Estat original Fins a l'any 2003 va conservar la instal·lació tradicional. Aquesta tenia una truja de fusta de perfil tradicional valencià, molt desgastada pel pas del temps i una maça exterior per interpretar els tocs horaris. Un ferro servia per a fixar-la i evitar que es menejara quan era repicada. Els rodaments, amb coixinet de fusta, descansaven sobre els murs de la torre. Disposava d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus de la torre.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Té una truja de fusta nova, idèntica a l'antiga. Els rodaments també són nous per facilitar el volteig. Es conserva a un lateral l'antiga maça horària i el ferro que la fixava. Té batall lligat però no està reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Toc manual
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1848. Tot i que les inscripcions no indiquen el seu fonedor, creiem que va ser fosa per Jaime Roses, campaner d'Atzeneta d'Albaida. La creu és característica del fonedor, autor possiblement també d'una de les campanes de la veïna localitat d'Alcàntera de Xúquer i altra per a Cotes; totes tres foses el mateix any. L'any 2003 va ser restaurada, baixant-la del campanar per iniciar els treballs. Es va canviar la truja de fusta per altra nova, idèntica a l'anterior. També es canviaren els rodaments i ferratges.
Propostes Cal reforçar el batall amb un cable de seguretat per evitar la seua caiguda en cas de trencament.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (01-09-2001)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (29-10-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-08-2018
10 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 29-03-2023
  Convertir a PDF