Sant Vicent Ferrer (2) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel i Santa Maria Magdalena - MASSALAVÉS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4761)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 58
Altura del bronze 51
Vora 5
Pes real 123
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1967
Descripció En primer lloc trobem al terç l'advocació a la que està dedicada la campana: "# SAN VICENTE FERRER PATRON DE VALENCIA #". Baix d'aquesta està la marca de fàbrica: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA" i a la imatge de Sant Vicent Ferrer trobem la filigrana habitual de les seues representacions: "TIMETE DEUM", es a dir "TEMEU A DÉU" que forma part completa que diu així: "TIMETE DEUM ET DATE ILLI HONOREM ET GLORIAM QUIA VENIT IN HORA IUDICI EIUS", que en valencià seria: "TEMEU A DÉU I LLOEU-LO PER QUE VINDRÀ EN EL HORA DEL JUDICI". Aquesta pertany al capítol 15 del Apocalipsi de Sant Joan. Finalment al mig peu trobem la data de la campana i el nom del poble: "REFUNDIDA AÑO 1967 MASALAVES".
Espatlla (H) (00) (03) (06) (09) (triangle decorat)
Terç (T) (cordó)
(00) (03) (06) (09) (flor)
(cordó)
(06) "# SAN VICENTE FERRER PATRON DE VALENCIA #"
(cordó)
(02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (Sant Vicent Ferrer) "TIMETE DEUM"
(09) (pensament)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "REFUNDIDA AÑO 1967 MASALAVES"
(2 cordons)
(cenefa vegetal)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repics i vols manuals. Els primers efectuats des dels peus de la torre per mitjà de llarges cordes, mentre que els segons es farien des de la mateixa sala.
Tocs actuals de campanes Tan sols volteja automàticament
Truja Truja de ferro Roses
Estat actual Està instal·lada amb truja de ferro a la Sala de les Campanes i mecanitzada amb motor de vol continu. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. Aquesta instal·lació no imita els tocs tradicionals ni facilita tocar la campana manualment. Vist l'estat actual en que es troba seria recomanable iniciar els treballs de restauració del campanar per recuperar el seu l'estat original, baixant-la del campanar per netejar el bronce per dins i fora i mecanitzant-al de nou amb motor d'impulsos, que si imite els tocs tradicionals i permeta tocar manualment.
Mecanismes de toc Mig vol (03), motor de vol continu (09)
Intervencions L'actual campana és el resultat de la tercera refosa d'una anterior del segle XVIII, trencada en 1954 i en 1967, quan la casa foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida. Va ser pujada al campanar i mecanitzada amb l'instal·lació actual un any després de fosa.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (01-09-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (04-08-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-09-2014
23 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-01-2021
  Convertir a PDF