La Gran (4) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - CÀRCER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4763)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 108
Altura del bronze 90
Vora 9
Pes real (en quilos) 703
FonedorROSES, HIJOS DE VICENTE
Any fosa 1926
Descripció La campana disposa de set anses i tres cordons en el terç. Entre els dos superiors apareix aquesta inscripció: "JOSEFINA CUCALO BARONESA DE TERRATEIG AÑO 1926". Aquesta segurament indica la donant de la campana. També al terç presenta una garlanda amb elements solts. En el mig té una creu calvari, formada amb els mateixos motius de la garlanda del terç. A més, en el mig peu hi ha tres cordons i un més en el peu.
Terç (T) (cordó) /
(00) "JOSEFINA CUCALO BARONESA DE TERRATEIG AÑO 1926" /
(cordó) /
(cordó) /
(garlanda)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Electrorecamp
Estat original En el moment de la seua fosa seria dotada amb una truja de fusta i els corresponents mecanismes per al seu toc manual.
Estat anterior Estava instal·lada a la mateixa finestra que té actualment amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús (model nou) i mecanitzada amb electromall i motor de vol continu. La instal·lació no reproduïa les formes tradicionals de tocar ni afavoria la conservació de la campana.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. També disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. No fa servir la batallera original que està disposada de forma perpendicular al sentit de vol de la campana. Per aquest motiu hi ha una peça fixada a aquesta que permet lligar el batall correctament.
Mecanismes de toc Electromall monofàsic (03), motor d'impuls (09)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1926. Durant la dècada dels anys 80 la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i la dotaren amb electromall trifàsic i motor de vol continu. Posteriorment, es va canviar el batall i l'electromall, treballs fets per Electrorecamp. L'any 2023 es va restaurar el conjunt. Amb la resta de campanes la baixaren de la torre per procedir als treballs fets per ELECTRORECAMP. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment, va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes No presenta la marca de fàbrica; no obstant això, les similituds amb la campana mitjana en aspectes com la lletra, creu o els motius amb els quals compon aquesta i la garlanda són més que evidents. Per tant, es podria atribuir amb seguretat a la foneria Hijos de Vicente Roses d'Atzeneta d'Albaida.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (01-09-2001)
 • ASPAS PERIS, Pep (26-08-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (07-02-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la restauració] (14-01-2024)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-01-2024
46 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 18-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 55 Visitants: 55 Usuaris: 0