La Mitjana (3) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - CÀRCER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4764)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 95
Altura del bronze 79
Vora 7
Pes real (en quilos) 485
FonedorROSES, HIJOS DE VICENTE
Any fosa 1927
Descripció Sis de les anses presenten querubins. Seguidament, té tres cordons i una senzilla inscripció en el terç amb un nom femení, possiblement el de la donant, així com l'any de fosa: "ANA FERRAZ PENELAS DE ABAD AÑO 1927". Al mig presenta una creu de calvari i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "HIJOS DE VICENTE ROSES / ADZANETA VALENCIA". Seguidament, en el mig peu té la mateixa garlanda del terç i tres cordons. Per acabar, presenta dos cordons més en el peu.
Anses Sis amb querubins.
Terç (T) (cordó) /
(00) "ANA FERRAZ PENELAS DE ABAD AÑO 1927" /
(cordó) /
(cordó) /
(garlanda)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(06) (marca de fàbrica) (Querubí portant la inscripció en dins) "HIJOS DE VICENTE ROSES / ADZANETA VALENCIA"
Mig peu (MP) (garlanda)
(3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Electrorecamp
Estat original En el moment de la seua fosa seria dotada amb una truja de fusta i els corresponents mecanismes per al seu toc manual.
Estat anterior Estava instal·lada a la mateixa finestra que té actualment amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús (model nou) i mecanitzada amb electromall, mig vol i motor de vol continu. La instal·lació no reproduïa les formes tradicionals de tocar ni afavoria la conservació de la campana.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. També disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions Va ser fosa l'any 1927 als tallers de la foneria Hijos de Vicente Roses d'Atzeneta d'Albaida. Durant la dècada dels anys 80 la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i la dotaren amb electromall trifàsic, mig vol i motor de vol continu. L'any 2023 es va restaurar el conjunt. Amb la resta de campanes la baixaren de la torre per procedir als treballs fets per ELECTRORECAMP. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment, va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (01-09-2001)
 • ASPAS PERIS, Pep (26-08-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (07-02-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-01-2024
64 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 18-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 52 Visitants: 52 Usuaris: 0