Tiple (1) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - CÀRCER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4766)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 58
Altura del bronze 53
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 113
FonedorROSES, JAIME
Any fosa 1848
Descripció La campana té anses simples (3) i en el terç dos grups de dos cordons i una inscripció poc habitual amb un nom femení i l'any de fosa: "PEPA DE DARIES AÑO DE I848". L'espai del terç que no ocupa la inscripció presenta uns triangles decorats. L'expressió "AÑO DE" s'ha interpretat com una castellanització del llatí "ANNO DOMINI O DNI", és a dir, "ANY DEL SENYOR". Al mig presenta una creu de calvari. A més, disposa de quatre cordons en el mig peu i dos més en el peu.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons) /
"PEPA DE DARIES AÑO DE I848 ▲ ▲ ▲ ▲ " (triangles fins omplir el buit del text) /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
Mig peu (MP) (4 cordons) /
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Electrorecamp
Estat original En el moment de la seua fosa seria dotada amb una truja de fusta i els corresponents mecanismes per al seu toc manual.
Estat anterior Estava instal·lada a la mateixa finestra que té actualment amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús (model nou) i mecanitzada amb electromall, mig vol i motor de vol continu. La instal·lació no reproduïa les formes tradicionals de tocar ni afavoria la conservació de la campana.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. També disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1848. Tot i que les inscripcions no indiquen el seu fonedor, creiem que va ser fosa per Jaime Roses, campaner d'Atzeneta d'Albaida. La creu és característica del fonedor, autor possiblement també d'una de les campanes de la veïna localitat d'Alcàntera de Xúquer i altres per a Beneixida i Cotes; totes tres foses el mateix any. Durant la dècada dels anys 80 la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i la dotaren amb electromall trifàsic, mig vol i motor de vol continu. L'any 2023 es va restaurar el conjunt. Amb la resta de campanes la baixaren de la torre per procedir als treballs fets per ELECTRORECAMP. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment, va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Tot i que les inscripcions no indiquen el seu fonedor, creiem que va ser fosa per Jaime Roses, campaner d'Atzeneta d'Albaida. La creu és característica del fonedor, autor possiblement també d'una de les campanes de la veïna localitat d'Alcàntera de Xúquer i altra per a Cotes; totes tres foses el mateix any.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (01-09-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (07-02-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la restauració] (14-01-2024)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-01-2024
37 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 18-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 50 Visitants: 49 Usuaris: 1 - Troiano