Santa Bàrbera (2) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - CATADAU (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4775)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 79
Altura del bronze 69
Vora 7
Pes aproximat 285
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1942
Descripció En primer lloc al mig trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA" i junt a aquesta: "SANTA BARBARA / 1942 / CATADAU", indicant el nom del poble, la data de fundició i l'advocació a la que està dedicada la campana. Aquestes inscripcions són molt habituals dels anys posteriors al final de la Guerra Civil Española i s'expliquen pel fer que centenars de campanes es baixaren dels seus campanars sense cap control ni inventari que regulara el seu moviment. En acabar el conflicte moltes no tornaren a les torres originals perque les inscripcions no ho indicaven. Per aquest motiu el nom del poble apareix de forma constant en les campanes d'aquesta època.
Espatlla (H) (3 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
(06) "SANTA BARBARA / 1942 / CATADAU"
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (cordó)
(3 cordons)
(cordó)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejaria des de la Sala de les Campanes, mentre que per als repics suposem que es tocaria des dels peus del campanar, amb una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Els tocs són exclusivament automàtics.
Truja Ferro Manclús
Estat original Suposem que originalment comptaria amb truja de fusta de la casa fonedora, que posiblement comptara amb algunes peces en formigó.
Estat actual La campana està instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Els mecanismes de toc actuals no permeten tocar la campana manualment ni imiten els tocs tradicionals, per tant es deuria restaurar el conjunt per tal de reposar la truja de fusta, baixant la campana de la torre per netejar-la per dins i per fora i mecanitzar-la de nou amb motor d'impulsos. També conserva, encara que inutilitzat el martell original.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu , electromall; (09) marrtell)
Intervencions Va ser fosa l'any 1942 per Manuel Roses Vidal, que tenia els seus tallers al Grau de València, junt a altres dos campanes destinades al campanar. Seria beneïda i pujada al campanar poc després. L'any 1972 va ser mecanitzada per la casa Manclús, que canvià la truja de fusta per altra de ferro i mecanitzà la campana amb martell, mig vol i motor de vol continu. Posteriorment s'ha instal·lat un electromall per avaria del martell.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • ()
 • MONTOLÍO TORÁN, David (20-09-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (18-07-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 02-09-2014
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-06-2021
  Convertir a PDF