El Salvador i Maria del Carme (4) - Parròquia de Sant Antoni Abat i Sant Nicolau - SUMACÀRCER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4780)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 98
Altura del bronze 83
Vora 8
Pes aproximat 545
FonedorBORRÁS, ANDRÉS
Any fosa 1750
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç, que indica els dos noms de la campana: "SALVADOR # I # MARIA # DEL # CARMEN & # # #". Baix continua amb aquesta inscripció: "# SEICO ACOSTAS DELA ADMINISTRA CION YBARONIA DESUMACARCER# / CIENDO CURA EL Dr. JOSEPH MARTINE". Correctament escrita seria: "# SE HIZO A COSTAS DE LA ADMINISTRACION Y BARONIA DE SUMACARCER # / SIENDO CURA EL DOCTOR JOSEP MARTINEZ. En ella indica que la campana va ser sufragada pels Barons de Sumacàrcers, Comtes d'Orgaz, a més del nom del rector que estava al front de la parròquia en el moment. Al mig trobem la data de fosa, situada franquejant la creu: "AÑO / 1750". Finalment al peu indica el nom del fonedor: "# ANDRES BORRAS MEFECIT #". Correctament escrita, les paraules "me" i "fecit" van separades i formen la expressió més habitual que els fonedors empraven per marcar que eren els autors de la campana. La seua traducció al valencià seria: "EM VA FER".
Anses Anses amb decoracions antropomorfes.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"SALVADOR # I # MARIA # DEL # CARMEN & # # #"
(2 cordons)
"# SEICO ACOSTAS DELA ADMINISTRA CION YBARONIA DESUMACARCER# / CIENDO CURA EL Dr. JOSEPH MARTINE"
Mig (M) (00) (Al·legoria del Santíssim Crist) "AÑO" (Creu amb pedestal) "1750" (Escut dels Comptes d'Orgaz)
(03) (imatge de la Mare de Déu)
(06) (imatge de Sant Miquel)
(09) (imatge de Santa Bàrbera)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (00) "# ANDRES BORRAS MEFECIT #"
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall, mentre que els vols es realitzaven des de la mateixa Sala de les Campanes. Com que es troba a certa altura, possiblement es voltejaria amb una corda.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat original La campana comptava amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Disposaria d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar, mentre que per l'altura a la que està suposem que comptaria amb una ballesta per voltejar-la.
Estat anterior Comptava amb un electromall trifàsic instal·lat en la mecanització de 1966 i que ha estat ja canviat per altre monofàsic.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Aquesta està molt oxidada per la continua exposició als agents atmosfèrics. Compta amb motor de vol continu i electromall monofàsic, a més té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant deuria ser restaurat el conjunt. La campana es deu baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment la campana es deuria mecanitzar amb motor d'impulsos que permeta tocar-la manualment i imite l'estil tradicional de tocar.
Mecanismes de toc Electromall monofàsic (03), motor de vol continu (09)
Intervencions En l'any 1750 acabaren les obres del campanar de Sumacàrcer, moment en que es va fer un conjunt nou de campanes. Com a mínim es feren les dos grans, encarregant-se dels treballs el mestre campaner Andrés Borrás. Aquesta campana va ser fosa a expenses de la Baronia de Sumacàrcer, com indiquen les inscripcions, sent rector el Dr. Josep Martínez. El patrocini senyorial va quedar remarcat per la presència del seu escut a la campana. En 1966 aprofitant la refosa de les dos campanes menors la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida va mecanitzar-la, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu i electromall trifàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (01-09-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (29-01-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-04-2018
21 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2022
  Convertir a PDF