Maria del Carme (3) - Parròquia de Sant Antoni Abat i Sant Nicolau - SUMACÀRCER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4781)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 81
Altura del bronze 70
Vora 7
Pes aproximat 308
FonedorBORRÁS, ANDRÉS
Any fosa 1750
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç: "A COSTAS DEL LUGAR Y FABRICA DE LA YGLESIA DE SUMACARCER SIENDO CURA EL DOCTOR JOSEPHMARTINE". Aquesta correctament escrita seria: "A COSTAS DE LUGAR Y FABRICA DE LA IGLESIA DE SUMACARCER SIENDO CURA EL DOCTOR JOSEP MARTINEZ". En ella indica que la campana va ser sufragada pels veïns del poble i la parròquia, afegint el nom del rector que estava al front de la parròquia. En el mig trobem en primer lloc el nom de la campana: "MARIA / DEL CARMEN". Seguidament indica el nom del fonedor: "ANDRES BORRAS MEFECIT". Correctament escrita, les paraules "me" i "fecit" van separades i formen la expressió més habitual que els fonedors empraven per marcar que eren els autors de la campana. La seua traducció al valencià seria: "EM VA FER". Finalment i també al mig trobem la data de fosa, situada franquejant la creu: "AÑO / 1750".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
"A COSTAS DEL LUGAR Y FABRICA DE LA YGLESIA DE SUMACARCER SIENDO CURA EL DOCTOR JOSEPHMARTINE"
Mig (M) (2 cordons)
(00) "ANDRES BORRAS MEFECIT" / "MARIA / DEL CARMEN" / (imatge de Santa Bàrbera) / "AÑO" Creu amb pedestal) "1750" / (escut dels Comptes d'Orgaz i Sumacàrcer)
(06) (Al·legoria del Santíssim Crist) (Al·legoria de Sant Nicolau) (imatge de Sant Miquel Arcàngel)
Mig peu (MP) (6 cordons)
Peu (cordó)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall, mentre que els vols es realitzaven des de la mateixa Sala de les Campanes. Com que es troba a certa altura, possiblement es voltejaria amb una corda.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat original La campana comptava amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Disposaria d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar, mentre que per l'altura a la que està suposem que comptaria amb una ballesta per voltejar-la.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Aquesta està molt oxidada per la continua exposició als agents atmosfèrics. Compta amb motor de vol continu i té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Conserva el electormall trifàsic, tot i aquest no funciona, ja que actualment toca amb un electromall monofàsic. La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant deuria ser restaurat el conjunt. La campana es deu baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment la campana es deuria mecanitzar amb motor d'impulsos que permeta tocar-la manualment i imite l'estil tradicional de tocar.
Mecanismes de toc Mecanitzada: vol continu (09), electromall (03)
Intervencions En l'any 1750 acabaren les obres del campanar de Sumacàrcer, moment en que es va fer un conjunt nou de campanes. Com a mínim es feren les dos grans, encarregant-se dels treballs el mestre campaner Andrés Borrás. Aquesta campana va ser fosa a expenses dels veïns i la fàbrica de l'església, com indiquen les inscripcions, sent rector el Dr. Josep Martínez. En 1966 aprofitant la refosa de les dos campanes menors la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida va mecanitzar-la, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu i electromall trifàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (01-09-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (29-01-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-04-2018
28 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2022
  Convertir a PDF