Santíssim Crist (2) - Parròquia de Sant Antoni Abat i Sant Nicolau - SUMACÀRCER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4782)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 66
Altura del bronze 60
Vora 6
Pes real 168
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1966
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç, repartida en dos línies: "# PARROQUIA DE S. ANTONIO ABAD # SANTISIMO CRISTO / # SUMACARCEL 1966 # CURAD. EMILIO MESEGUER BELLVER". En ella indica el nom de la parròquia, l'advocació a la que està dedicada la campana, el rector que estava al front de la parròquia en el moment, el del poble i la data en que va ser fosa la campana. Aquestes inscripcions són característiques entre les campanes foses en acabar la Guerra Civil (1936-1939), ja que durant aquesta centenars de campanes es retiraren dels campanars sense cap inventari. Com que les inscripcions no indicaven el lloc de procedència, la major part no es recuperaren en acabar el conflicte. Aquest fet determinà un canvi en les inscripcions, com va ser aquest el cas, on passaren a indicar el nom del poble i sovint de la parròquia, rector o les autoritats locals. Al mig està la marca de fàbrica, element comú entre les campanes industrials: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA". Finalment al mig peu trobem el nom dels padrins: "# # PADRINOS D. CARLOS PASCUAL MACHI Dª CONSUELITO GARCIA DE PONS #".
Espatlla (H) (cordó)
(00) (03) (06) (09) (triangle decorat)
Terç (T) (cordó)
"# PARROQUIA DE S. ANTONIO ABAD # SANTISIMO CRISTO"
(cordó)
"# SUMACARCEL 1966 # CURAD. EMILIO MESEGUER BELLVER"
(cordó)
(02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (Santíssim Crist)
(09) (Pensament)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# # PADRINOS D. CARLOS PASCUAL MACHI Dª CONSUELITO GARCIA DE PONS #"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Truja de ferro Manclús
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Aquesta està molt oxidada per la continua exposició als agents atmosfèrics. Compta amb motor de vol continu, electromall trifàsic i té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant deuria ser restaurat el conjunt. La campana es deu baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment la campana es deuria mecanitzar amb motor d'impulsos i electromall monofàsic, que permeten tocar-la manualment i imiten l'estil tradicional de tocar.
Mecanismes de toc Mecanitzada: vol continu (09), electromall (03)
Intervencions La campana va ser refosa en l'any 1966 a partir d'una anterior, de la que no coneixem cap dada. L'antiga es baixà del campanar per fer-a nova als tallers de Germán Roses d'Atzeneta d'Albaida junt a un altra campana. Després de la benedicció a càrrec del rector D. Emilio Meseguer va ser pujada a la torre, quedant instal·lada amb la truja de ferro de l'anterior campana i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Els padrins de la benedicció varen ser Carlos Pascual Machi i Consuelito García de Pons.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (01-09-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (29-01-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-04-2018
25 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 06-07-2022
  Convertir a PDF