Desemparats (4) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - COTES - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 4786)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 72
Altura del bronze 61
Vora 8
Pes aproximat 216
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1962
Descripció La campana té en primer lloc una inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada: "DESAMPARADOS". Seguidament trobem al terç la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLÚS/ C. INDUSTRIA, 27". Finalment, també al mig, té la següent inscripció: "PADRINOS {Dª AMPARO PERUCHO CARDONA / D. ADELINO PERUCHO ESTARELLES / ALCALDE D. JOAQUIN MARTÍNEZ SUCH / CURA PÁRROCO D. JOSÉ DESCALS VILA / AÑO 1.962". Aquesta indica el nom dels padrins, el de l'alcalde i el rector, a més de la data de fosa.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "DESAMPARADOS"
(2 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLÚS/ C. INDUSTRIA, 27"
(06) "PADRINOS {Dª AMPARO PERUCHO CARDONA / D. ADELINO PERUCHO ESTARELLES / ALCALDE D. JOAQUIN MARTÍNEZ SUCH / CURA PÁRROCO D. JOSÉ DESCALS VILA / AÑO 1.962"
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja truja de ferro Manclús
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03), electromall monofàsic (09)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1962 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Amb ella va ser fosa la campana dedicada als Sants Abdó i Senent. La mateixa foneria va fabricar la truja de ferro i instal·lar la campana a la torre, a més de mecanitzar-la.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors

 • MONTOLÍO TORÁN, David [Primera presa de dades] (20-09-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (29-10-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-08-2018
10 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 05-06-2020
  Convertir a PDF