Mare de Déu del Rosari (4) - Parròquia de Sant Antoni Abat - ALGINET (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4790)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 117
Altura del bronze 103
Vora 10
Pes real 964
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció Compta amb la següent inscripció al terç, indicant l'advocació a que es dedica la campana: "NUESTRA SEÑORA DEL ROSARIO" i al mig trobem el nom del poble i la data de fosa: "ALGINET 1940". Finalment al mig peu la marca de fàbrica: "FUNDICIÓN / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". La costum de que les inscripcions indiquen el nom del poble es va generalitzar a partir de 1939, després que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control, no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les incripcions quins eren. Per tant amb aquesta pràctica quedava clar que la campana era d'Alginet.
Espatlla (H) (Garlanda de triangles invertits)
Terç (T) (2 cordons)
(5 cordons)
(06) "NUESTRA SEÑORA DEL ROSARIO"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu)
(06) (imatge de la Mare de Déu del Rosari) "ALGINET 1940"
Mig peu (MP) (7 cordons)
(marca de fàbrica) "FUNDICIÓN / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Peu (3 cordons)
(3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana era repicada des dels peus de la torre i voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía.
Estat original Quan es va instal·lar al campanar l'any 1940 va ser dotada de truja de fusta, feta per la casa fonedora. Comptava amb una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Abans de la restauració de l'any 2016 l'estat de conservació del conjunt era del tot inadequat. En primer lloc comptava amb truja de ferro de la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida i estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Disposava de batall lligat. Els eixos de la truja estaven en un precari estat de conservació, motiu que va obligar a paralitzar el volteig.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. A més disposa de soquet, una peça de fusta que aïlla la batallera del batall per millorar la sonoritat acústica del bronze.
Mecanismes de toc (03) ballesta, (09) motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions L'any 1940 va ser fosa junt a altres cuatre campanes destinades al campanar temple parroquial als tallers de Manuel ROSES VIDAL, fonedor del Grau de València i dedicada a la Mare de Déu del Rosari. L'any 1966 la Casa ROSES d'Atzeneta d'Albaida va substituir la truja de fusta per un altra de ferro i mecanitzar la campana amb motor d'impulsos i martell. Posteriorment Industrias Manclús va substituir el martell per un electromall i la batallera original per altra.

A finals de 2013 Va deixar de voltejar per problemes dels eixos, ja que hi havia perill de trencament i caiguda de la campana al carrer. A principis de 2016 l'empresa 2001 Técnica y Artesanía va baixar-la del campanar per iniciar els treballs de restauració. El bronze es va netejar per dins i fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (01-09-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (27-02-2014)
 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (29-07-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-08-2016
33 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2022
  Convertir a PDF