Sant Josep (3) - Parròquia de Sant Antoni Abat - ALGINET (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4791)

Localització sala de campanes
Diàmetre 104
Altura del bronze 82
Vora 8
Pes real 660
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1993
Descripció Al terç trobem el nom de la campana: "SAN JOSE", dedicada al patró del municipi. Al mig està la marca de fàbrica: "FUNDICIÓN / DE / SALVADOR MANCLÚS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA ". Finalment al mig: "1940 / REFUNDIDA 1993 / AÑO SANTO MARIANO / VIRGEN DE LOS DESAMPARADOS", aquesta indica el any de l'anterior campana, la de la nova i al·lusiva al any en que va ser refosa. Les inscripcions són incises, per tant es van afegir a la campana una volta estava ja fosa.
Anses Anses amb decoracions antropomòrfiques.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "SAN JOSE" (incís)
(2 cordons)
(garlanda floral)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICIÓN / DE / SALVADOR MANCLÚS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA "
(06) "1940 / REFUNDIDA 1993 / AÑO SANTO MARIANO / VIRGEN DE LOS DESAMPARADOS" (incís)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (cordó gruix)
Tocs actuals de campanes Toca de forma automàtica, tant repics com vols.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat anterior Abans de la restauració de l'any 2016 l'estat de conservació del conjunt era del tot inadequat. En primer lloc comptava amb truja de ferro de la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida i estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Disposava de batall lligat.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. A més disposa de soquet, una peça de fusta que aïlla la batallera del batall per millorar la sonoritat acústica del bronze.
Mecanismes de toc (03) ballesta, (09) motor d'impulsos i electromall.
Intervencions És el resultat de la refosa d'una campana anterior, feta en 1940 per Manuel Roses Vidal, i refosa en 1993 per la Casa Manclús, que la va instal·lar amb la truja de ferro de l'altra campana. Industrias Manclús ha substituït el martell per un electromall. A principis de 2016 l'empresa 2001 Técnica y Artesanía va baixar-la del campanar per iniciar els treballs de restauració. El bronze es va netejar per dins i fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El dia 29 de juliol de l'any 2016 el l'arquebisbe Emèrit de Mérida-Badajoz va beneir la restauració del bronze, ubicat en una estructura a la plaça.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (01-09-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (27-02-2014)
 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (29-07-2016)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 01-08-2016
21 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2022
  Convertir a PDF