Sant Antoni Abat (2) - Parròquia de Sant Antoni Abat - ALGINET (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4792)

Localització sala de campanes
Diàmetre 82
Altura del bronze 70
Vora 8
Pes aproximat 319
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció Compta amb la següent inscripció al terç, indicant l'advocació a que es dedica la campana: "SAN ANTONIO ABAD" i al mig trobem el nom del poble i la data de fosa: "ALGINET 1940". Finalment al mig peu la marca de fàbrica: "FUNDICIÓN / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". La costum de que les inscripcions indiquen el nom del poble es va generalitzar a partir de 1939, després que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control, no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les incripcions quins eren. Per tant amb aquesta pràctica quedava clar que la campana era d'Alginet.
Terç (T) (4 cordons)
(06) " SAN ANTONIO ABAD "
(4 cordons)
(garlanda de triangles decorats)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "ALGINET / 1940"
Mig peu (MP) (7 cordons)
(06) (marca de fàbrica) "FUNDICIÓN / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA "
Peu (3 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana era repicada des dels peus de la torre i voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Toca de forma automàtica, tant repics com vols.
Truja Ferro Roses
Estat actual Està instal·lada a la Sala de les Campanes, amb truja de ferro. Compta amb motor de vol continu i electromall, a més de el batall lligat i repretat. Seria recomanable la seua restauració per tal de reposar la truja de fusta, baixant la campana per netejar-la i mecanitzant el conjunt amb motor d'impulsos, que permetera el seu toc manual i imitara els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc Mecanitzada: vol continu (09), electromall (03)
Intervencions L'any 1940 va ser fosa junt a altres cuatre campanes destinades al campanar temple parroquial als tallers de Manuel ROSES VIDAL, fonedor del Grau de València i dedicada a Sant Antoni Abat, titular del temple parroquial. L'any 1966 la Casa ROSES d'Atzeneta d'Albaida va substituir la truja de fusta per un altra de ferro i mecanitzar la campana amb motor d'impulsos i martell. Posteriorment Industrias Manclús va substituir el martell per un electromall
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (01-09-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (27-02-2014)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 01-08-2016
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2022
  Convertir a PDF