Sant Pere (1) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - REAL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4808)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 54
Altura del bronze 50
Vora 4
Pes aproximat (en quilos) 91
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció En primer lloc trobem al terç aquesta inscripció: "SAN PEDRO. SIENDO CURA D. JUAN MUÑOZ CARDONA ALCALDE D. JOSÉ Mª DE ECHEVARRIA." En ella indica l'advocació a la que es dedica (Sant Pere, patró del poble i titular del temple parroquial), i els noms del rector i l'alcalde del moment. Al mig trobem aquesta inscripció: "EISASI / ISASMENDI". Sembla que es tracta del segon cognom de l'alcalde, que no cabria complet al terç. A l'altra banda està la marca de fàbrica: "ROSES HERMANOS / VALENCIA". Al mig peu continua amb aquesta inscripció: "# LAS CAMPANAS QUE LA IMPIEDAD Y EL ERROR DESTRUYERON LA FE EN DIOS Y LA VERDAD DE FRANCO HAN CONSTRUIDO". Finalment indica el nom del poble i la data de fosa: "REAL DE MONTROY / 1940".

Aquesta campana compta amb unes de les més simbòliques inscripcions entre les campanes foses en acabar la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Durant l'estiu de 1936 centenars de campanes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari, parant la major part en magatzems. Com que les inscripcions no acostumaven a indicar el lloc d'origen, la major part no es recuperaren després. Aquest va ser el cas de Real, on es va remarcar el fet amb la inscripció del mig peu, que com hem comentat és una de les més significatives. A més es va deixar constància del poble, per poder recuperar la campana, i els noms de les autoritats locals del moment, en aquest cas el alcalde i el rector.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"SAN PEDRO. SIENDO CURA D. JUAN MUÑOZ CARDONA ALCALDE D. JOSÉ Mª DE ECHEVARRIA."
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) "EISASI / ISASMENDI"
(06) (Anagrama de Jesús)
(09) (marca de fàbrica) "ROSES HERMANOS / VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# LAS CAMPANAS QUE LA IMPIEDAD Y EL ERROR DESTRUYERON LA FE EN DIOS Y LA VERDAD DE FRANCO HAN CONSTRUIDO"
(2 cordons)
(06) "REAL DE MONTROY / 1940"
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que tradicionalment tan sols es voltejava amb un cigonyal des dels peus del campanar.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat original Comptaria amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, possiblement amb algunes peces de formigó.
Estat anterior En la primera presa de dades de 2001 la campana estava instal·lada amb truja de ferro Manclús i comptava amb un cigonyal (03) per al seu vol manual.
Estat actual En la documentació de novembre del 2014 la campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. La instal·lació actual permet el toc manual de la campana i imita l'estil tradicional de tocar.
Mecanismes de toc (03) motor d'impulsos i electromall.
Intervencions En 1940 va ser fosa als tallers de la foneria Hnos. Roses de Silla junt a altres dos campanes que conformarien el nou conjunt. Aquest es va fer en substitució del perdut en 1936, deixant constància del fet en les inscripcions. Durant la mecanització de les altres campanes (1977), sembla que no es va mecanitzar, ja que en 2001 encara comptava amb cigonyal per tocar-la. Poc després va ser restaurada per ELECTRORECAMP S.L d'Atzeneta d'Albaida, canviant la truja de ferro per altra de fusta i mecanitzant-la amb motor d'impulsos i electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David [Primera presa de dades] (12-11-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (26-11-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 02-03-2015
23 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 25-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 87 Visitants: 87 Usuaris: 0