Sant Bernat (4) - Parròquia de la Mare de Déu de l'Assumpció - CARLET (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4809)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 113
Altura del bronze 96
Vora 7
Pes aproximat 835
FonedorROSES, JAIME i DOMINGO
Any fosa 1843
Descripció La campana compta al terç amb la següent inscripció: "SAN BERNADO RUEGA POR NOSOTROS". Amb lletra més menuda continua: "✱ AÑO 1843 JAIME I DOMINGO ROSAS ME ICIERON✱✱✱✱✱✱✱✱✱". Els defectes de fosa dificulten la lectura de les inscripcions, ja que moltes de les lletres sols es veuen parcialment i altres es poden intuir fàcilment com és el cas del sant al qual es dedica la campana on algunes lletres permeten atribuir el nom de Bernat. En el cas de "ICIERON", aquests defectes no permeten distingir si porta h o sense ella. Al mig té una creu amb pedestal i una imatge de Sant Bernat Màrtir situada entre dos sargantanes.
Anses Anses amb decoracions antropomòrfiques.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"SAN BERNADO RUEGA POR NOSOTROS ✱ AÑO 1843 JAIME I DOMINGO ROSAS ME ICIERON✱✱✱✱✱✱✱✱✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (Sant Bernat màrtir entre dos sargantanes)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i volteig des de la sala de les campanes. Tocs horaris.
Tocs actuals de campanes Repics i vols automàtics
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat original La campana estava ubicada al campanar de l'antic temple parroquial, enderrocat en la passada Guerra Civil (1936-1939). Tenia una truja de fusta de perfil tradicional i una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Fins a l'any 2015 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. El batall era de canya de plàstic i estava lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. També disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1843 pels campaners Jaime Roses i Domingo Roses. Després de beneïda la campana es va pujar al campanar. Es va salvar de la Guerra Civil (1936-1939). Finalitzada la construcció de l'actual campanar, als anys 40, va ser traslladada a aquest, ubicat a l'antic Convent de Predicadors i instal·lada en la finestra orientada cap a la façana principal. En 1963 la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i la dotaren amb electromall trifàsic i motor de vol continu. L'any 2015 es va restaurar el conjunt. Amb la resta de campanes la baixaren de la torre per procedir als treballs que va fer ELECTRORECAMP. La campana es netejà per fins i per fora i la truja de ferro la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. A principis de desembre torna al poble i va quedar exposada a la plaça, celebrant-se un acte de benedicció que va presidir D. Esteban Escudero, bisbe auxiliar de València. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals , La instal•lació ha segut substituïda i cal recon

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (12-11-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (12-09-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (03-12-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-04-2020
31 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 30-01-2023
  Convertir a PDF