Sagrada Família (3) - Parròquia de la Mare de Déu de l'Assumpció - CARLET (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4810)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 98
Altura del bronze 82
Vora 9
Pes aproximat 545
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1968
Descripció La campana compta amb aquesta inscripció: "✱ ✱ JESUS MARIA Y JOSE ✱". La presència de les tres persones de la Sagrada Família és habitual a les campanes des del segle XVII fins el XX. També al terç té diverses flors, així com una garlanda amb motius vegetals i eucarístics. Al mig disposa d'una creu amb pedestal, l'anagrama de Jesús i una imatge de la Sagrada Família. També al mig està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES / ADZENETA / VALENCIA / ESPAÑA". Finalment al mig peu apareix l'any de fosa i el nom del poble: "✱ ✱ ✱ REFUNDIDA AÑO 1968 CARLET ✱ ✱ ✱".
Espatlla (H) (02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Terç (T) (cordó)
(06) "✱ ✱ JESUS MARIA Y JOSE ✱"
(cordó)
(02) (04) (08) (10) (flor)
(cordó)
(garlanda)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZENETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (imatge de la Sagrada Família)
(09) (anagrama de Jesús)
(02) (04) (08) (10) (flor de pensament)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "✱ ✱ ✱ REFUNDIDA AÑO 1968 CARLET ✱ ✱ ✱"
(2 cordons)
(garlanda)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Repics i vols automàtics
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat anterior Fins a l'any 2015 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. El batall estava lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. També disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser refosa en 1968 per Roses d'Atzeneta d'Albaida i instal·lada amb la truja i accessoris de l'antiga campana. L'any 2015 es va restaurar el conjunt. Amb la resta de campanes la baixaren de la torre per procedir als treballs que va fer ELECTRORECAMP. La campana es netejà per fins i per fora i la truja de ferro la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. A principis de desembre torna al poble i va quedar exposada a la plaça, celebrant-se un acte de benedicció que va presidir D. Esteban Escudero, bisbe auxiliar de València. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (12-11-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (12-09-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (03-12-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-04-2020
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 03-02-2023
  Convertir a PDF