Sant Joan Baptista (2) - Parròquia de la Mare de Déu de l'Assumpció - CARLET (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4811)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 63
Altura del bronze 55
Vora 5
Pes aproximat 145
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció Té al terç una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada i el nom del donant: "✱ SAN JUAN BAUTISTA ✱ A EXPENSAS DE BAUTISTA FABRA". Les lletres de l'advocació estan en relleu, mentre que les del donant apareixen incises. També al terç té quatre garlandes. Al mig hi ha una creu, un escut nacional, un anagrama de Jesús i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES hnos / SILLA (valencia). Al mig peu té altra inscripció amb el nom de rector, el poble i l'any de fosa: "✱ SIENDO CURA D. RAFAL FERANDIS # CARLET AÑO 1940. ✱". La que indica el nom del rector també està incisa.

Es tracta d'unes inscripcions típiques dels anys posteriors a la Guerra Civil, durant la qual centenars de campanes van ser despenjades dels campanars sense cap inventari, motiu pel qual en acabar el conflicte restaven en alguns magatzems centenars de campanes sense identificar. Per tal de poder identificar les campanes en cas de repetir-se aquests fets és habitual que a les inscripcions indique el poble, nom de la campana i en aquest cas el donant.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ SAN JUAN BAUTISTA ✱ A EXPENSAS DE BAUTISTA FABRA"
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (garlanda)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES hnos / SILLA (valencia)
(06) (anagrama de Jesús) "JHS"
(09) (escut d'Espanya)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# SIENDO CURA D. RAFAL FERANDIS # CARLET AÑO 1940. #"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repics i vols automàtics
Truja Ferro Manclús vella
Estat original En el moment de la seua fosa seria dotada amb una truja de fusta i els corresponents mecanismes per al seu toc manual.
Estat anterior Fins a l'any 2015 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. El batall era antic i estava lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. També disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana es va fondre l'any 1941 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València). En 1963 la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i la dotaren amb electromall trifàsic i motor de vol continu. L'any 2015 es va restaurar el conjunt. Amb la resta de campanes la baixaren de la torre per procedir als treballs que va fer ELECTRORECAMP. La campana es netejà per fins i per fora i la truja de ferro la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. A principis de desembre torna al poble i va quedar exposada a la plaça, celebrant-se un acte de benedicció que va presidir D. Esteban Escudero, bisbe auxiliar de València. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (12-11-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (13-09-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (03-12-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-04-2020
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 30-01-2023
  Convertir a PDF