Maria de la Concepció (4) - Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - BOCAIRENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 49)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització Sala de campanes
  Diàmetre 109
  Altura del bronze 90
  Vora 12
  Pes aproximat 750
  FonedorROSES, HIJOS DE L. (ALBAIDA)
  Any fosa 1908
  Descripció La campana té sis anses i al terç quatre cordons i una garlanda amb triangles decorats. Al mig hi ha una creu de calvari i la marca de fàbrica: "PRIMITIVA FUNDICION DE CAMPANAS / DE / HIJOS DE L. ROSES / ALBAIDA / (VALENCIA)". Baix d'aquesta té una inscripció rodejada de triangles decorats: "MARIA CONCEPCION / NUEVAMENTE FUNDIDA / EN 1908 SIENDO CURA / PARROCO / DR. D. ANTONIO / ARTEZ Y ALCALDE DON / ✱ FRANCISCO VAÑO ✱". Al mig peu té sis cordons i al peu altres tres.
  Terç (T) (4 cordons)
  (garlanda amb triangles decorats)
  Mig (M) (00) (creu de calvari)
  (06) (marca de fàbrica) "PRIMITIVA FUNDICION DE CAMPANAS / DE / HIJOS DE L. ROSES / ALBAIDA / (VALENCIA) / (inscripció rodejada de triangles decorats) "MARIA CONCEPCION / NUEVAMENTE FUNDIDA / EN 1908 SIENDO CURA / PARROCO / DR. D. ANTONIO / ARTEZ Y ALCALDE DON / ✱ FRANCISCO VAÑO ✱"
  Mig peu (MP) (6 cordons)
  Peu (3 cordons)
  Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
  Truja Fusta nova Electrorecamp
  Estat anterior Fins a l'any 2002 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús i dotada amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
  Estat actual La campana està trencada pel mateix punt que es va badar abans de 2002. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
  Mecanismes de toc (03) motor d'impuls i electromall monofàsic
  Intervencions Durant la dècada dels anys 60 del segle XX la foneria Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta original la canviaren per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Va ser soldada per Lachenmeyer (Alemanya) i restaurada en gener de 2002 per ELECTRO-RECAMP. Amb les altres campanes es va baixar del campanar per netejar-la i canviar la truja de ferro per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià. El motor de vol continu es va canviar per altre d'impuls i l'electromall per un monofàsic.
  Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
  Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
  Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
  Notes Segons Vte. Tomàs la campana presenta un xicotet badat que a data de 04/10/2000 no afecta al seu só.

  Autors de la documentació

  • BALLESTER i GANDIA, Rafael; GÓMEZ i SOLER, Sergi (01-03-1998)
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (2003)
  • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (14-04-2012)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (14-07-2021)
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 15-07-2021
  19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 05-06-2023
  Convertir a PDF