La Tercera (2) - Sant Àngel - LA VALL D'UIXÓ - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 4982)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 71
Altura del bronze 60
Vora 6
Pes aproximat 207
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1970
Descripció En primer lloc, trobem al mig la marca de fàbrica, element habitual entre les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA". Seguidament està la següent inscripció incisa: "PARROQUIA SANTO ANGEL / VALL DE UXO / SE REFUNDIO SIENDO CURA PARROCO / Rvdo Sr JAIME AGUT MELIA / AÑO 1.970". En ella indica en primer lloc el lloc per al que va ser fosa, seguit pel nom del poble i el rector que estava al front de la parròquia en eixe moment. Per últim indica la data de fosa. Aquestes inscripcions s'afegiren a la campana quan ja estava fosa, per aquest motiu són incises i no en relleu.
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA"
(06) "PARROQUIA SANTO ANGEL / VALL DE UXO / SE REFUNDIO SIENDO CURA PARROCO / Rvdo Sr JAIME AGUT MELIA / AÑO 1.970"
(09) (imatge de la Mare de Déu del Pilar)
Mig peu (MP) (4 cordons)
(cordó gruix)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta EMERC
Estat anterior Des dels anys 70 fins la restauració de l'any 2002 estava instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro de Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. La instal·lació no tenia cap vinculació amb la tradició local ni facilitava el toc manual de la campana.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall trifàsic. Compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor d´impulsos - Electromall
Intervencions La campana actual sembla ocupar el lloc d'una més antiga, possiblement fosa en l'any 1940 quan es va fondre el nou conjunt de campanes. La primitiva es badaria entorn a 1970 i seria canviada per l'actual. La nova és una campana típicament industrial de fabricació seriada, fosa sense estar encarregada per a cap lloc. Quan va ser adquirida per a la parròquia afegiren les inscripcions, sent beneïda i pujada al campanar després. Els treballs de refosa, instal·lació i confecció de la truja de ferro estigueren a càrrec de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Possiblement en eixe any es mecanitzà amb motor de vol continu i electromall trifàsic.

En 2002 va ser retirada del campanar per procedir a la restauració, canviant la truja de ferro per altra de fusta. Al mateix temps es renovaren els mecanismes de toc automàtic, instal·lant un nou motor d'impulsos i electromall monofàsic. Aquests treballs estigueren a càrrec d'Ermec.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (12-10-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 11-12-2015
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 06-06-2020
  Convertir a PDF