Dolors (4) - Parròquia del Sant Àngel - LA VALL D'UIXÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4984)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 92
Altura del bronze 82
Vora 8
Pes aproximat 451
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1995
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç: "# PARROQUIA SANTO ANGEL # VALL DE UXO # # DOLORES #". En ella indica en primer lloc la parròquia per a la qual va ser fosa, seguida del nom de la ciutat i la advocació a la qual es dedica la campana. A continuació té aquesta inscripció: "STABAT MATER...IUXTA CRUCEM / ESTA CAMPANA SE COLOCO / EL DIA DE LA BEATIFICACION DE / MOSEN RECAREDO CENTELLES ABAD / 1 DE OCTUBRE DE 1995 / POR INICIATIVA DE LOS CONSEJOS / DE PASTORAL Y ECONOMIA DE LA PARROQUIA / Y CON LA COLABORACION DE LA CAJA RURAL / SAN ISIDRO DE LA CIUDAD". La primera frase, en llatí, es pot traduir com: "ESTABA LA MARE...JUNT A LA CREU". Als punts suspensius falta la paraula "DOLOROSA". Aquesta inscripció prové de la Seqüència Stabat Mater, datada del segle XIII i atribuïda tant al papa Inocenci III com al franciscà Jacopone da Todi. És una meditació del patiment de la Mare de Déu al peu de la creu. La resta de la inscripció té caràcter commemoratiu, indicant que la campana es va fondre per celebrar la beatificació de Mossén Recaredo Centelles, fill del poble i beatificat per Joan Pau II l'any 1995. A més indica les entitats implicades a la fosa de la campana. També al mig disposa de la marca del instal·lador (el fonedor real és Hnos Portilla): "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA". Finalment al mig peu trobem aquesta inscripció: "¡ DEMOS GRACIAS A DIOS !"
Terç (T) (2 cordons)
(00) "# PARROQUIA SANTO ANGEL # VALL DE UXO #"
(06) "# DOLORES #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (imatge de la Mare de Déu)
(06) "STABAT MATER...IUXTA CRUCEM / ESTA CAMPANA SE COLOCO / EL DIA DE LA BEATIFICACION DE / MOSEN RECAREDO CENTELLES ABAD / 1 DE OCTUBRE DE 1995 / POR INICIATIVA DE LOS CONSEJOS / DE PASTORAL Y ECONOMIA DE LA PARROQUIA / Y CON LA COLABORACION DE LA CAJA RURAL / SAN ISIDRO DE LA CIUDAD"
(09) (marca del instal·lador) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA"
(03)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "¡ DEMOS GRACIAS A DIOS !"
(2 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta EMERC
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) Motor d'impuls, (09) electromall monofàsic.
Intervencions Tot i que presente la marca de Salvador Manclús, la campana va ser fosa als tallers de la foneria Portilla de Gajano (Cantabria). Manclús va ser el encarregat d'instal·lar el bronze a la torre. En 2002 va ser retirada del campanar per procedir a la restauració, canviant la truja de ferro per altra de fusta. Al mateix temps es renovaren els mecanismes de toc automàtic, instal·lant un nou motor d'impulsos i electromall monofàsic. Els treballs estigueren a càrrec d'Ermec de Barcelona.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (12-10-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-09-2016
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 11-04-2021
  Convertir a PDF