Santa Maria (1) - Parròquia de Santa Bàrbera - TÀRBENA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5005)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 80
Altura del bronze 66
Vora 8
Pes aproximat 296
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1999
Descripció En primer lloc té aquesta inscripció al terç, que indica l'advocació a la qual està dedicada la campana: "✱ SANTA MARIA ✱". Seguidament la mig trobem la marca de fàbrica i la signatura del fonedor: "hnos / portilla / GAJANO / CANTABRIA" / (signatura del fonedor) "✱ Abel Portilla ✱ / me fecit / Nº 58". Finalment al mig peu té aquesta inscripció: "✱ TARBENA AÑO 1999, AÑO DE DIOS PADRE ✱". En ella indica el nom del poble per al qual va ser fosa, la data i una inscripció commemorativa de l'Any de Déu Pare; convocat per Sant Joan Pau III com a tercer any de preparació per al Gran Any Jubilar del 2000.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "✱ SANTA MARIA ✱"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal i els tres claus)
(03) (marca de fàbrica) "hnos / portilla / GAJANO / CANTABRIA" / (signatura del fonedor) "✱ Abel Portilla ✱ / me fecit / Nº 58"
(06) (imatge de la Mare de Déu)
(09) (Colom)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "✱ TARBENA AÑO 1999, AÑO DE DIOS PADRE ✱"
Peu (sanefa vegetal)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Té truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1999 als tallers de la foneria Hnos Portilla de Gajano (Cantàbria) i dedicada a la Mare de Déu. Es va encarregar de la truja de fusta i ferratges Electrorecamp S.L, que a més va instal·lar la campana a la torre. Finalment va ser mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Es va dotar de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; FERRANDO MOLINES, Juan Vicente [Documentació de la campana] (04-08-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-04-2020
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-04-2021
  Convertir a PDF