Sagrat Cor de Jes˙s (1) - Parr˛quia de Santa BÓrbera - T└RBENA - COMUNITAT VALENCIANA

(ReferŔncia 5006)

Localitzaciˇ Sala de les Campanes
DiÓmetre 52
Altura del bronze 44
Vora 5
Pes aproximat 81
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1944
Descripciˇ En primer lloc, compta amb aquesta inscripciˇ al terš: "✱ ✱ ELDA AĐO 1944 ✱". En ella indica el nom del poble per al qual va ser fosa i la data. Aquestes inscripcions sˇn caracterÝstiques entre les campanes foses en acabar la Guerra Civil (1936-1939), ja que durant aquesta centenars de campanes es retiraren dels campanars sense cap inventari. Com que les inscripcions no indicaven el lloc de procedŔncia, la major part no es recuperaren en acabar el conflicte. Aquest fet determinÓ un canvi en les inscripcions, com va ser aquest el cas, on passaren a indicar el nom del poble. Seguidament al mig trobem la marca de fÓbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment al mig peu trobem el nom de l'advocaciˇ a la qual estÓ dedicada la campana: "✱ SAGRADO CORAZON DE JESUS CRISTO REY".
Terš (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ELDA AĐO 1944 ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fÓbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) (imatge del Sagrat Cor de Jes˙s)
(09) (└guila de Sant Joan)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ SAGRADO CORAZON DE JESUS CRISTO REY"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que sols es voltejava.
Tocs actuals de campanes Volteja automÓticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat original Quan va ser instalĚlada comptaria amb truja de fusta, feta per la casa fonedora.
Estat anterior Fins la restauraciˇ de l'any 2002 estava mecanitzada amb motor de vol continu i dotada de truja de ferro.
Estat actual Es troba en bon estat de conservaciˇ, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. TÚ truja de fusta de perfil tradicional valenciÓ i estÓ mecanitzada amb motor d'impuls. El batall estÓ lligat i reforšat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1944 junt amb altres destinades a la Parr˛quia de Santa Anna d'Elda i donada posteriorment a la Parr˛quia de TÓrbena. Entorn dels anys 60-70 va ser mecanitzada per la foneria Mancl˙s del Grau de ValŔncia, canviant a truja de fusta per altra de ferro i instalĚlant un motor de vol continu. Va ser restaurada per ELECTRORECAMP en 2002. La campana va ser baixada per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valenciÓ. Va ser mecanitzada amb motor d'impuls.
Protecciˇ Protecciˇ genŔrica al trobar-se en un immoble protegit (BÚ de RellevÓncia Local). En conseqŘŔncia les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcciˇ General del Patrimoni Cultural ValenciÓ adjuntant el projecte prŔviament a l'inici dels treballs.
Valoraciˇ Campana interessant. Pot refondre┤s en cas de trencament desprÚs de documentar-la.
InstalĚlaciˇ La instalĚlaciˇ Ús tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanitzaciˇ haurÓ de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la fitxa de la torre

 • LLOP i BAYO, Francesc [Restauraciˇ de la campana] (17-12-2002)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; FERRANDO MOLINES, Juan Vicente [Documentaciˇ de la campana] (04-08-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualitzaciˇ 09-04-2020
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VAL╚NCIA
  Campaners de la Catedral de ValŔncia
  ę Campaners de la Catedral de ValŔncia (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 01-10-2020
  Convertir a PDF