Maria de la Concepció (3) - Parròquia de Sant Jeroni - ALFARRASÍ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5010)
  • Arxiu sonor de la campana

  • Localització Sala de les Campanes
    Diàmetre (en cm) 99.5
    Altura del bronze 82
    Vora 9.5
    Pes aproximat (en quilos) 570
    FonedorROSES, JAIME
    Any fosa 1858
    Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç: "MARIA DE LA CONSEPCION AÑO 1858" (cenefa de triangles decorats). En ella indica l'advocació a la que està dedicada la campana, que és la Puríssima. El motiu d'aquesta advocació estaria vinculada amb la proclamació del Dogma de la Inmaculada, definit per Pius IX en la Butla Ineffabilis Deus en l'any 1854. A més trobem la data en que va ser fosa la campana.
    Anses Anses amb decoracions antropomorfes.
    Espatlla (H) (cordó)
    (cenefa de triangles decorats)
    Terç (T) (2 cordons)
    "MARIA DE LA CONSEPCION AÑO 1858" (cenefa de triangles decorats)
    (2 cordons)
    Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
    (06) (Cartela amb motius vegetals)
    Mig peu (MP) (5 cordons)
    Peu (2 cordons)
    Tocs tradicionals de campanes Es voltejava des de la mateixa campanes i repicava des dels peus del campanar amb una llarga corda al batall.
    Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament. Es toca manualment per a les festes.
    Truja Fusta Nova 2001 Técnica y artesanía.
    Estat original Comptaria amb truja de fusta de perfil tradicional valencià, així com una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
    Estat anterior Fins la restauració de l'any 2003 comptava amb truja de ferro de la casa Murua de Vitoria (Euskadi), que estava conservada en mal estat i amb una forta oxidació per la continuada exposició als agents atmosfèrics. Tenia un motor de vol continu i un electromall trifàsic, que no imitaven els tocs tradicionals ni facilitaven el toc manual de la campana.
    Estat actual Es troba instal·lada en la Sala de les Campanes amb truja de fusta. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, sistemes que imiten el toc tradicional i permeten els manuals. Finalment compta amb un batall ben lligat i repretat, reforçat a més amb cable de seguretat.
    Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall.
    Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1858, segurament en un corral del poble o un camp dels voltants. No està signada, no obstant sembla obra del campaner Jaime Roses, veí d'Atzeneta d'Albaida, ja que el tipus de lletra, els triangles decorats i la creu són característics d'aquests fonedor.Entorn als anys 70 del segle XX va ser mecanitzada, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un electromall trifàsic i motor de vol continu per tocar-la automàticament. Aquesta intervenció va ser realitzada per Murua de Vitoria (Euskadi).

    En l'any 2003 va ser baixada del campanar per iniciar els treballs de restauració a càrrec de 2001 Técnica y Artesanía. La campana es netejà per dins i fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil valencià. Finalment va ser pujada de nou al campanar i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Els treballs de restauració es van finançar amb subvenció de la Diputació de València. En 2014 es va badar i a finals del mateix any es va procedir a baixar-la del campanar per portar-la a soldar a la casa Lachenmeyer (Alemanya). El 25 de març de 2016 torna al campanar, quedant instal·lada de nou al seu lloc.
    Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
    Valoració Campana interessant. En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
    Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
    Notes

    Autors de la documentació

    • LLOP i BAYO, Francesc (23-12-2003)
    • ALEPUZ CHELET, Joan; BOIX BOIX, José Andrés; RUIZ i ENGRA, Toni; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (06-02-2015)
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 13-07-2018
    28 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 52 Visitants: 51 Usuaris: 1 - francesc