Sants Joans, el Tiplete (1) - Parròquia dels Sants Joans - CULLERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5051)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 57
Altura del bronze 45
Vora 6
Pes aproximat 107
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció La campana té en primer lloc aquesta inscripció al terç que indica la seua dedicació als titulars de la parròquia: "A LOS TITULARES DE ESTA PARROQUIA SAN JUAN BAUTISTA Y SAN JUAN EVANGELISTA". Seguidament trobem al mig la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)". Finalment disposa de la següent inscripció al mig peu: "✱ CULLERA DOMINICA DE RESURECCION DE 1941. SIENDO CURA REGENTE D. JUAN BELDA.". Aquesta indica el nom del municipi, la data de benedicció i el nom del rector. El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (2 cordons)
"A LOS TITULARES DE ESTA PARROQUIA SAN JUAN BAUTISTA Y SAN JUAN EVANGELISTA"
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (garlanda)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)"
(06) (imatge de Sant Joan Evangelista)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ CULLERA DOMINICA DE RESURECCION DE 1941. SIENDO CURA REGENTE D. JUAN BELDA."
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que principalment es voltejava de forma manual.
Tocs actuals de campanes Quarts de les hores (A) amb la C.2, repic i vol automàtic.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original Estava dotada amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i accessoris per al toc manual.
Estat anterior Estava ubicada a la mateixa finestra que ocupa actualment, però un poc més baixa. Tenia una truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i estava mecanitzada amb electromall monofàsic i motor de vol continu. Disposava de batall lligat. La instal·lació no era la més adequada per a la conservació de la campana ni facilitava el toc manual.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Té una truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa d'una ballesta per al toc manual i batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Ballesta per al toc manual (03), electromall monofàsic i motor d'impuls (09)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1941 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla amb altres dos campanes destinades al mateix campanar. Es va instal·lar a la torre després de la benedicció amb truja de fusta. Als anys 70 es va canviar la truja per altra de ferro, feina feta per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Possiblement entorn d'aquesta data es mecanitzà amb motor de vol continu. Va ser restaurada el 2011 per 2001, TÉCNICA i ARTESANIA amb la resta de campanes del conjunt. Es va baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora i la truja va ser canviada per una nova de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment es va canviar la mecanització, dotant-la amb motor d'impuls i electromall monofàsic.

El mes d'octubre del mateix any, amb les campanes ja instal·lades a la torre, es varen presentar els treballs fets amb una presentació a l'església per part de l'empresa i autoritats i un concert de campanes a càrrec de l'associació cultural Campaners de la Catedral de València.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MANCLÚS, Salvador [Primera presa de dades] (14-06-2002)
 • BUIGUES METOLA, Marcos; MARTÍNEZ ROIG, Eliseo (29-07-2004)
 • MARTÍNEZ ROIG, Eliseo (12-05-2011)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; GANDIA ÁLVAREZ, Kike [Documentació fotogràfica i fitxa] (22-07-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 31-07-2018
32 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 30-01-2023
  Convertir a PDF