Crist Rei (3) - Parròquia dels Sants Joans - CULLERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5053)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 91
Altura del bronze 72
Vora 10
Pes aproximat 436
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció La campana té la següent inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada la campana: "✱ ✱ ✱ CRISTO REY ✱ ✱". Al mig trobem en primer lloc la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)". També al mig disposa de la següent inscripció de tipus commemorativa: "PARA PERPETUA MEMORIA DEL / JOVEN DON FELIX BLANCH COLUBI / ASESINADO EL DIA 16 DE SEPTIEMBRE / DE 1936 A LOS 16 AÑOS DE EDAD. / LA PIEDAD Y ACENDRADO AMOR DE SU CRISTIANA MADRE DÑA. MARIA / COLUBI GRAN DEDICA A SU UNICO / E INOLVIDABLE HIJO ESTE PIADOSO / RECUERDO PARA QUE POR EL PERPETUAMENTE / RESUENE SUS ULTIMAS PALABRAS / VIVA CRISTO - REY.". Finalment té al mig peu aquesta inscripció: "✱ ✱ CULLERA DOMINICA DE RESURRECCION DE 1941. ✱". Aquesta indica el nom del municipi i la data de benedicció. El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "✱ ✱ ✱ CRISTO REY ✱ ✱"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)"
(06) (Escut Nacional)
(09) "PARA PERPETUA MEMORIA DEL / JOVEN DON FELIX BLANCH COLUBI / ASESINADO EL DIA 16 DE SEPTIEMBRE / DE 1936 A LOS 16 AÑOS DE EDAD. / LA PIEDAD Y ACENDRADO AMOR DE SU CRISTIANA MADRE DÑA. MARIA / COLUBI GRAN DEDICA A SU UNICO / E INOLVIDABLE HIJO ESTE PIADOSO / RECUERDO PARA QUE POR EL PERPETUAMENTE / RESUENE SUS ULTIMAS PALABRAS / VIVA CRISTO - REY."
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "✱ ✱ CULLERA DOMINICA DE RESURRECCION DE 1941. ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la sala de les campanes. Segurament també repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià, a més tindria diversos accessoris per al toc manual.
Estat anterior Estava ubicada a la mateixa finestra que ocupa actualment, però un poc més baixa. Tenia una truja de ferro de la foneria de Roses (segurament els de Silla) i estava mecanitzada amb electromall monofàsic i motor de vol continu. Disposava de batall lligat. La instal·lació no era la més adequada per a la conservació de la campana ni facilitava el toc manual.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Té una truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa d'una ballesta per al toc manual i batall lligat, amb soquet i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Ballesta per al toc manual (03), electromall monofàsic i motor d'impuls (09)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1941 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla amb altres dos campanes destinades al mateix campanar. Es va instal·lar a la torre després de la benedicció amb truja de fusta. Sembla que les inscripcions originals es canviaren posteriorment, quan ja estava fosa la campana. Als anys 60 es va canviar la truja per altra de ferro, feina possiblement pels Hermanos Roses de Silla. Posteriorment es mecanitzà amb motor de vol continu. Va ser restaurada el 2011 per 2001 TÉCNICA i ARTESANIA amb la resta de campanes del conjunt. Es va baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora i la truja va ser canviada per una nova de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment es va canviar la mecanització, dotant-la amb motor d'impuls i electromall monofàsic.

El mes d'octubre del mateix any, amb les campanes ja instal·lades a la torre, es varen presentar els treballs fets amb una presentació a l'església per part de l'empresa i autoritats i un concert de campanes a càrrec de l'associació cultural Campaners de la Catedral de València.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MANCLÚS, Salvador [Primera presa de dades] (14-06-2002)
 • BUIGUES METOLA, Marcos; MARTÍNEZ ROIG, Eliseo (29-07-2004)
 • MARTÍNEZ ROIG, Eliseo (12-05-2011)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; GANDIA ÁLVAREZ, Kike [Documentació fotogràfica i fitxa] (22-07-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 31-07-2018
29 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 30-01-2023
  Convertir a PDF