Mare de Déu del Rosari (1) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - PALANQUES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5055)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 48
Pes aproximat 64
FonedorPORTA Y ROSAS, RAMÓN (BENISSODA)
Any fosa 1881
Descripció La campana té una inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada: "▲NUESTRA▲SENORA▲DELROSARIO". Correctament seria: "NUESTRA SEÑORA DEL ROSARIO". Seguidament sembla que hi ha una inscripció esborrada. Al mig té una creu amb pedestal i una senzilla inscripció amb la data de fosa que està rodejada per triangles decorats: "ANO / I88I". Aquests triangles apareixen de nou al mig peu formant una garlanda. La campana podria ser obra del fonedor de Benissoda Ramón Porta Rosas, tant per ser del mateix any que la major (també atribuïda a aquest fonedor) com per la creu, característica d'aquest fonedor.
Terç (T) (2 cordones)
"▲NUESTRA▲SENORA▲DELROSARIO"
(2 cordones)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (inscripció rodejada per triangles decorats) "ANO / I88I"
Mig peu (MP) (garlanda amb triangles decorats)
(3 cordons)
Peu (cordó)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la sala de les campanes i la repicaven amb una llarga corda unida al batall que arribava fins als peus del campanar.
Tocs actuals de campanes Repic manual.
Truja Tuja de fusta antiga en mal estat.
Estat actual Té dos xicotets badats a la boca (en 06 de 1 cm i en 00 de 2 cm) que de moment no afecten a la seua sonoritat. L'estat de conservació és molt precari i part del braç està partit i una cadena subjecta la truja. La fusta acusa el pas del temps i l'acció dels agents climàtics. Té una corda al batall. Aquest està lligat i presenta soquet.
Mecanismes de toc Corda al batall per tocar des de baix
Propostes El precari estat de conservació del conjunt fa urgent la restauració de la campana. Es descarta la seua refosa i caldrà soldar-la per una empresa especialitzada. Vist l'estat de la truja es recomana canviar-la tota o com a mínim el braç. La nova truja ha d'imitar fidelment el perfil de l'actual. Es podria mecanitzar amb motor d'impuls i electromall monofàsic. També cal conservar el batall i instal·lar un cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • 2001 Técnica y Artesanía [Primera presa de dades] (14-06-2002)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (22-07-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-05-2020
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 21-01-2022
  Convertir a PDF