Sta. Maria i Sants Cosme i Damià (3) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - PALANQUES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5057)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 82
Pes aproximat 319
FonedorPORTA Y ROSAS, RAMÓN (BENISSODA)
Any fosa 1881
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç que combina l'espanyol i el llatí: "▲ ▲ SANTA MARIA S COSME I S DAMIAN ORA PRONOBIS". Correctament seria: "SANCTA MARIA, SANCTE COSMA ET SANCTE DAMIANI ORATE PRO NOBIS. En valencià es tradueix així: "SANCTA MARIA, SANT COSME I SANT DAMIÀ PREGUEU PER NOSALTRES". Al mig té una creu amb pedestal i la data de fosa: "AÑO / ✱+ I88I +✱". Seguidament, trobem al mig peu una garlanda amb triangles decorats.

Les inscripcions no indiquen el nom del seu autor o autors. No obstant això hi ha una sèrie d'elements que permeten atribuir la campana a Ramón Porta i Rosas, fonedor itinerant que la localitat de Benissoda (Vall d'Albaida). Si s'analitzen elements com les lletres decorades, la creu i altres com les xifres 8 de la data de fosa, s'adverteixen coincidències entre aquesta campana i altra que va fondre per a la localitat de Fontanars dels Alforins (aquesta sí que està documentada la seua autoria). També hi ha coincidències amb altra que atribuïda a aquest fonedor i que està situada a l'església parroquial de Borriol.
Terç (T) (2 cordons)
"▲ ▲ SANTA MARIA S COSME I S DAMIAN ORA PRONOBIS"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Cruz con pedestal)
(06) "AÑO / ✱+ I88I +✱"
Mig peu (MP) (garlanda amb triangles decorats)
(4 cordons)
Peu (cordó)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la sala de les campanes i la repicaven amb una llarga corda unida al batall que arribava fins als peus del campanar. Tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Repic manual.
Truja Truja antiga de fusta en regular estat
Estat actual L'estat de conservació és molt precari. La campana està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i el capçal de pedra. És possible que la truja tinga en el seu interior diverses boles de pedra o canó per incrementar el seu pes. Els ferratges segurament són coetanis a la fosa de la campana. Té un batall antic, lligat i amb una corda per repicar-la des dels peus de la torre. A un lateral té una maça horària en desús.
Mecanismes de toc Manual, maça mecànica d´hores en (08), golpetja incorrectament, massa alt amb perill de rotura. Corda al batall.
Propostes El precari estat de conservació del conjunt fa urgent la restauració de la campana. Vist l'estat de la truja es recomana la seua restauració i conservació. Sols s'admetrà el canvi per una nova si les peces que integren la truja no asseguren l'estabilitat del conjunt i, en cas de donar-se aquesta situació, la nova ha d'imitar fidelment el perfil de l'actual. En qualsevol cas cal mantenir el capçal de pedra i els màxims ferratges possibles. Es podria mecanitzar amb motor d'impuls i electromall monofàsic. També cal conservar el batall i instal·lar un cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • 2001 Técnica y Artesanía [Primera presa de dades] (14-06-2002)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (22-07-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-05-2020
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 21-01-2022
  Convertir a PDF