El Simbolet, d'Alçar a Déu (0) - Parròquia de Sant Joan Baptista - MANISES - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 5060)

Localització Tercer cos del campanar
Diàmetre 30
Altura del bronze 25
Vora 3
Pes real 15
Any fosa 1924
Descripció Compta amb la següent inscripció incisa al terç: "MARIA - VICENTA / 8 - SEPbre-1924. En ella indica en primer lloc el nom de la campana i una data, segurament la de la benedicció.
Terç (T) (2 cordons)
Mig (M) (06) "MARIA - VICENTA / 8 - SEPBRE - 1924"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Com indica un dels noms que rep popularment la campana, tocava per a l'Alçar a Déu (el moment de la missa que coincidia amb l'elevació del Cos i la Sang de Crist), interpretat per mitjà d'una llarga corda que arribava fins als peus del campanar.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament en alguns tocs de missa.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía.
Estat original Disposava de truja de fusta. Estava instal·lada a la mateix ubicació que ocupa actualment. Comptava amb cigonyal per voltejar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Fins la restauració de l'any 2003 estava ubicada al Cementeri de Manises.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada al tercer cos del campanar (ubicació original de la campana). Compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos. Disposa de ballesta per al toc manual.
Mecanismes de toc (03) ballesta, (09) Motor d'impulsos.
Intervencions A la campana figura la data de 8 de setembre de 1924. Aquesta data possiblement indica la data en que va ser beneïda, ja que al ser incisa es va afegir quan la campana estava ja fosa. Amb la mecanització del conjunt de campanes va perdre el seu us i finalment es va ubicar al Cementeri de Manises. Després d'un robatori va ser recuperada. L'any 2003, quan es restauraren la resta de campanes es va portar també als tallers. El bronze es va netejar i dotar de nova truja de fusta. Després de la benedicció es va ubicar al seu lloc original, el tercer cos del campanar, mecanitzant-la amb motor d'impulsos. La restauració va estar a càrrec de 2001 Técnica y Artesanía amb subvenció de la Generalitat Valenciana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet

Autors

 • LLOP i BAYO, Francesc (14-10-2002)
 • MARTÍNEZ ROIG, Eliseo (19-07-2007)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (06-05-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-04-2016
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 29-01-2020
  Convertir a PDF