Santa Anna (3) - Parròquia de Santa Anna - MONTIXELVO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5061)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 92
Altura del bronze 79
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 451
FonedorROSES, HIJOS DE L. (ALBAIDA)
Any fosa 1908
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç en espanyol: "Sta ANA 1908". Aquesta correctament escrita seria: "SANTA ANA 1908". En ella indica la inscripció a la que està dedicada, Santa Anna, la titular del temple parroquial. A més indica la data de fosa
Terç (T) (3 cordons)
(cordó)
(5 cordons)
(garlanda amb querubins)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(08) "Sta ANA 1908"
Mig peu (MP) (5 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall de la campana i voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes. Possiblement es tocara al mig vol per als difunts.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament. Toca al mig vol per als difunts.
Truja Ferro Manclús Nova.
Estat original Comptava amb truja de fusta de perfil tradicional valencià, instal·lada en la mateixa finestra que ocupa actualment. Disposava a més d'una llarga corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Des de la mecanització disposava d'un electromall trifàsic, de lenta resposta i que ja ha estat canviat per un altre monofàsic.
Estat actual La campana es troba instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic, comptant a més amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat, així com soquet. L'estat actual de la campana no afavoreix la correcta conservació de la peça ni té cap vinculació amb la tradició local. Per tant, es deuria promoure la restauració de la mateixa, baixant-la del campanar per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil valencià i finalment el motor de vol continu per un d'impulsos, que permeta el toc manual de la campana i imite l'estil tradicional de tocar.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall monofàsic i mig vol.
Intervencions Va ser fosa en l'any 1909, com indiquen les inscripcions. La campana no està signada, no obstant es pot atribuir a la foneria de Hijos de L. Roses, instal·lada en Albaida, La creu, els triangles decorats i la tipologia de lletra són comuns en les campanes fetes per aquesta foneria. Després de fosa va ser beneïda i pujada al campanar. Durant la dècada dels anys 80 es va canviar la truja de fusta original per altra de ferro, instal·lant a més un motor de vol continu, electromall trifàsic i un mig vol per tocar-la automàticament. D'aquests treballs es va encarregar Salvador Manclús del Grau de València. Entorn a 2002 Electrorecamp S.L. va canviar l'electromall per altre monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

  • ELECTRORECAMP S.L (04-06-2002)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; CLIMENT ORTS, Josep Miquel; RUIZ i ENGRA, Toni; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (06-02-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-05-2015
13 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 100 Visitants: 100 Usuaris: 0