Sant Gil Abat (4) - Parròquia de Sant Gil Abat - BENIFAIRÓ DE LES VALLS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5073)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 101
Altura del bronze 83
Vora 10
Pes aproximat 597
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2000
Descripció Al terç té quatre cordons al terç, dividits en dos grups de dos. Entre aquests hi ha una inscripció en llatí: "SICUT CERVUS AD FONTES AQUARUM BEATI MISERICORDES". És un fragment del segon versible del Salm 42 que es tradueix així: "COM EL CÉRVOL ES DELEIX DE LES FONTS D'AIGUA, TAMBÉ ES DELEIX PER TU LA MEUA ÀNIMA DÉU MEU". També al terç hi ha una garlanda amb motius vegetals. Seguidament té al mig una creu i aquesta altra inscripció: "SI DEL POBLE SOU CRIDAT/ EN LA SEUA AFLICCIÓ:/ PROTEGIU BENIFAIRÓ/ GLORIÓS SANT GIL ABAT". En un lateral té aquesta inscripció: "ESSENT RECTOR/ MOSSÉN MARTINEZ RONDAN/ I SEMINARISTA ANTONI POLO GUMBAU / AQUESTA CAMPANA EN SUBSTITUEIX / UNA ALTRA QUE DIU: / "SANCTE AEGIDI, SUB UMBRA ALARUM TUARUM/ PROTEGE NOS. SIENDO CURA DON ROQUE RIBERA / Y SIENDO ALCALDE RAMON TORRES AÑO 1855".

També al mig hi ha aquesta altra inscripció: "SAN GIL ABAT. / PATRÓ DE BENIFAIRÓ DE LES VALLS./ PREGEU PER NOSALTRES./ ANY 2000/ DEL GRAN JUBILEU. A continuació té altra amb els noms dels padrins: "FOREN PADRINS/ GENOVEVA I ENRIQUETA CONDOMINA RAMON/ CARMINA NICOLAS SANCHEZ/ GLORIA SAN CLEMENTE SALES/ CARMEN MARCO BENDICHO/ Mª ANGELS VILA CALVET/ EULALIA DIEZ TORRES/ GUADALUPE MOLINA HERRERO I/ MARI CARMEN MATA GIMENEZ". Baix d'aquesta està la signatura incisa del fonedor: "Abel Portilla / * me fecit en 2000* / (caragol) Gajano Cantabria nº 137". Totes les lletres estan incises.

Finalment, entre cordons, té al mig peu aquesta altra inscripció: "SANCTE AEGIDI, SUB UMBRA ALARUM TUARUM PROTEGE NOS". La part en llatí es traudeix així: "GIL EMPARA'NS A L'HOMBRA DE LES TEUES ALES". A més del nom de la campana (l'advocació titular del temple parroquial) té un fragment del Salm 17 que és poc habitual a les campanes. Aquesta inscripció està copiada de l'anterior campana.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "SICUT CERVUS AD FONTES AQUARUM BEATI MISERICORDES"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (creu de calvari) / "SI DEL POBLE SOU CRIDAT/ EN LA SEUA AFLICCIÓ:/ PROTEGIU BENIFAIRÓ/ GLORIÓS SANT GIL ABAT"
(03) "ESSENT RECTOR/ MOSSÉN MARTINEZ RONDAN/ I SEMINARISTA ANTONI POLO GUMBAU/ AQUESTA CAMPANA EN SUBSTITUEIX/ UNA ALTRA QUE DIU:/ "SANCTE AEGIDI, SUB UMBRA ALARUM TUARUM/ PROTEGE NOS. SIENDO CURA DON ROQUE RIBERA/ Y SIENDO ALCALDE RAMON TORRES AÑO 1855"
(06) "SAN GIL ABAT. / PATRÓ DE BENIFAIRÓ DE LES VALLS. / PREGEU PER NOSALTRES. / ANY 2000 / DEL GRAN JUBILEU"
(09) "FOREN PADRINS / GENOVEVA I ENRIQUETA CONDOMINA RAMON/ CARMINA NICOLAS SANCHEZ / GLORIA SAN CLEMENTE SALES / CARMEN MARCO BENDICHO / Mª ANGELS VILA CALVET / EULALIA DIEZ TORRES / GUADALUPE MOLINA HERRERO I / MARI CARMEN MATA GIMENEZ" / "Abel Portilla / * me fecit en 2000* / (caragol) Gajano Cantabria nº 137" (tot incís)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "SANCTE AEGIDI, SUB UMBRA ALARUM TUARUM PROTEGE NOS"
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores.
Truja Fusta Portilla.
Estat actual Bon estat. Batall de Portilla, penjat en cuiro. Està instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià a una de les finestres de la sala de les campanes i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor de vol per impuls
Protecció Protecció genèrica per trobar-se en un immoble protegit. No obstant això caldria incloure la campana en l'Inventari General de Béns Mobles de la Generalitat Valenciana degut al seu interés.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes Esta campana substitueix a la c2450. Fon beneïda i pujada al campanar el 12/10/2000, esta campana al fondre-la de nou, s´ha fet més gran i ha passat de ser la mitjana a ser la gran.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (08-09-1999)
 • ALUJER, Casta (2002)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (23-01-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 30-01-2021
27 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-04-2021
  Convertir a PDF