Encarnació (5) - Parròquia de la Mare de Déu del Carme - L'ELIANA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5295)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 104
Pes aproximat 651
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2003
Descripció En primer lloc trobem al terç l'advocació a la que està dedicada la campana: "# ENCARNACIÓ #". Seguidament al mig trobem aquesta inscripció en valencià i llatí: "# EM DIUEN ENCARNACIÓ # / FOSA EN EL TERCER ANY DEL TERCER / MIL•LENI DE L´ENCARNACIÓ DE / NOSTRE SENYOR JESÚS CRIST / # EN L´ANY L DE L´ERECCIÓ DE LA PARROQUIA DE LA MARE DE DÉU DEL / CARME D´AQUESTA VILA DE L´ELIANA / # I EN EL XL ANY DE RECTOR DE LA PARROQUIA # / D´EN RICARD ARNAU I ZAMORANO / # AVE VERUM CORPUS NATUM DE MARIA / VIRGINE #". Aquesta aporta una important informació referent a la seua fosa, indicant en primer lloc el seu nom, seguidament la data de fosa (2003), que es celebrava el 50 aniversari de la segregació parroquial respecte a la Parròquia de Sant Jaume de La Pobla de Vallbona i finalment que es complien ens 40 anys de regència al front de la mateixa de d'En Ricardo Arnau i Zamorano. La inscripció en llatí es pot traduir com: "SALVE VERDADER COS NAT DE MARIA VERGE". Aquest és el inici del himne eucarístic Ave Verum Corpus, dadat del segle XIV i atribuït al papa Inocenci VI, que es cantava durant la celebració de la Missa al moment de la Consagració.

També al mig, al costat de l'anterior, està aquesta inscripció, també en valencià i llatí: Quia non horruisti Virgines uterum, / Quia non horruisti / Carmen salutis cardinem, / Ni nàixer, com naixem, voltat de còrion, / Ni ser assassinat quan convenia / Quia non horruisti / Havies de deixar la diadema i posar-te en la boca la moneda, / I desfer-te damunt, com tots, morin-te, semel, / I mirar a la cara la tenebra enllà de les espines / I en el cor de la terra fermentar-te pro semper, / Quia non horruisti. / Antoni FERRER / Cantic temporal ". Finalment trobem la marca de fàbrica: "Hnos. / Portilla. / Gajano / Cantabria / Abel Portilla # / me fecit /nº57". Des del nom del fonedor la resta d'inscripció és incisa.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# ENCARNACIÓ #"
(2 cordons)
(cenefa vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) "# EM DIUEN ENCARNACIÓ # / FOSA EN EL TERCER ANY DEL TERCER / MIL•LENI DE L´ENCARNACIÓ DE / NOSTRE SENYOR JESÚS CRIST / # EN L´ANY L DE L´ERECCIÓ DE LA PARROQUIA DE LA MARE DE DÉU DEL / CARME D´AQUESTA VILA DE L´ELIANA / # I EN EL XL ANY DE RECTOR DE LA PARROQUIA # / D´EN RICARD ARNAU I ZAMORANO / # AVE VERUM CORPUS NATUM DE MARIA / VIRGINE #"
(06) (Crismó) "Quia non horruisti Virgines uterum, / Quia non horruisti / Carmen salutis cardinem, / Ni nàixer, com naixem, voltat de còrion, / Ni ser assassinat quan convenia / Quia non horruisti / Havies de deixar la diadema i posar-te en la boca la moneda, / I desfer-te damunt, com tots, morin-te, semel, / I mirar a la cara la tenebra enllà de les espines / I en el cor de la terra fermentar-te pro semper, / Quia non horruisti. / Antoni FERRER / Cantic temporal "
(09) (marca de fàbrica) "Hnos. / Portilla. / Gajano / Cantabria / Abel Portilla # / me fecit /nº57"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
Peu (cordó)
(2 cordons)
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada a la mateixa Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, a més de comptar amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) Motor impulsos; electromall
Intervencions En l'any 2003 va ser fosa la present campana dins dels treballs de restauració i millora del conjunt de campanes de la Parròquia. Va ser encarregada pel rector En Arnau Arnau, conmemorant amb la seua fosa els 50 anys de la erecció de la Parròquia de la Mare de Déu del Carme i els seus 40 anys al front de la parròquia. La campana va ser instal·lada per ELECTRORECAMP S.L , empresa restauradora del conjunt de campanes. El 12 d'abril de 2003 va ser beneïda davant del temple parroquial i pujada poc després al campanar, quedant instal·lada amb truja de fusta i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes La nota d´aquesta nova campana és Mi4

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (12-04-2003)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (26-07-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 11-11-2014
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 11-04-2021
  Convertir a PDF